Sahar Omar synes det er litt skummelt å balansere høyt oppe i lufta.

Høyt henger de og glade er de

KLATRING: De klatrer, svever og dingler. Åttendeklassingene fra Oslo storkoser seg i klatreparken på Tryvann.

- Det kiler i magen, roper Wahim Muhammed (13) idet hun balanserer over plankene høyt oppe i trekronene i Klatreparken på Tryvann i Oslo.

Hun utfordrer seg selv og sin egen høydeskrekk i klatreparken. Her gjelder det å stole på egne krefter og feste sikringstauet riktig.

Det er Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) som har invitert åttendeklassinger fra skoler i Groruddalen i Oslo på en opplevelsesdag i Tryvann sommerpark. Tidligere har elever fra Rommen og Lindeberg ungdomsskole deltatt. Nå var det åttendeklassinger fra Gran og Haugerud sin tur.

 

Sitter for mye stille

Generalsekretær Frode Jahren sier at LHL er bekymret over at en betydelig andel ungdommer sitter mye stille.

- Vi har derfor invitert med oss elever fra disse skolene for å gi en smak av mulige uteaktiviteter. Vi har valgt elever på skoler i Groruddalen på bakgrunn av kunnskap om sosial ulikhet i helse. Tilbudet er blitt svært godt mottatt av skolelederne, og alle skolene har takket ja til arrangementet, sier Jahren.

Til sammen er cirka 330 barn invitert i løpet av to dager. Ved å gi skolene denne dagen, slås to fluer i en smekk: Ungdommene kommer seg ut i naturen og de kommer i aktivitet. I går fikk groruddøls-ungdommen oppleve hvor morsomt fysisk aktivitet kan være. Kanskje det vil motivere dem til å fortsette med å være aktive.

- Fysisk aktivitet er ikke bare bra for helsa, det viser seg at prestasjonene i teoretiske fag også blir bedre, påpeker Frode Jahren.

 

- Litt skummelt

- Det var litt skummelt, sier Sahar Omar (14).

Hun synes det skumleste var å balansere på en vaier høyt oppe mellom trærne.

- Jeg følte at jeg hadde sikkerheten i egne hender. Det var kjempegøy!

Aktivitetsdagen har blitt gjort mulig gjennom et innsamlingsprosjekt hvor bedriftene Evry og Centric Bemanning har bidratt med midler i samarbeid med privatlangrennslaget Team Centric. Team Centric består bl.a. av Anders og Jørgen Aukland.

- Vi i IT-bransjen har fått en del pepper for at vi bidrar til stillesittting blant ungdom. Nå ville vi gi noe tilbake, sier Sverre Haug i Evry. H

Pengene ble samlet inn i forbindelse med et løp etter en konferanse.

 

Ønsker mer fysisk aktivitet

LHL mener det burde legges til rette for en times fysisk aktivitet hver dag i grunnskolen.

- Vi har gjennomført en undersøkelse der vi har spurt rundt 600 13-15-åringer om fysisk aktivitet. Et stort flertall ønsker en times fysisk aktivitet hver dag og omtrent halvparten ønsker at de er mer fysisk aktive generelt. Så her er det bare å sette i gang med tiltak ungdommer vil selv. En times fysisk aktivitet hver dag i grunnskolen bør være førsteprioritet, sier Frode Jahren i LHL.

Mye kan gjøres ved å organisere skolen litt annerledes, mener han. Flere av fagene, som naturfag eller samfunnsfag, kan for eksempel kombineres med fysisk aktivitet eller besøk i naturen.

ester.nordland@dagsavisen.no