Innenriks

Høyreekstremister bruker togpassasjerer i propaganda

Togpassasjerer i Stavanger vises fram med identifiserbare ansikter i propagandavideo på nettsiden til høyreekstremister. Det reagerer både NSB, PST og Datatilsynet kraftig på.

Siden 8. februar i år har en propagandavideo med tilfeldige og identifiserbare togpassasjerer på Jærbanen vært tilgjengelig på nettsiden til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Ifølge PST er DNM kjent for å ha en høyreekstremistisk ideologi som sprer hat og vold. Enkelte av deres nordiske medlemmer har også en voldshistorikk. Selv omtaler DNM seg som «en revolusjonær nasjonalsosialistisk kamporganisasjon».

Videosnutten på drøyt to minutter viser hvordan et av de lokale medlemmene deres deler ut flygeblader med propaganda til passasjerene på NSB sitt lokaltog til Stavanger tidligere i år. Klippene organisasjonen  har valgt ut viser i all hovedsak personer som velger å ta imot flygebladene. Enkelte smiler, andre ser mer skeptiske ut.

RA var tilfeldigvis på toget under aksjonen, og kan så vidt skimtes med bakhodet i filmen. Undertegnede journalist observerte ikke at noen ble spurt om samtykke til verken filming eller publisering. Rundt ti passasjerer vises likevel fram i filmen med identifiserbare ansikter.

Noen ser tilsynelatende mindreårige ut. I videosnutten, som har fått tittelen «Propaganda-offensiv, tog-aksjon og offentlig i Stavanger», sees også enkelte andre personer med gjenkjennbare ansikter. Disse befinner seg i Stavanger sentrum.

LES OGSÅ: PST: Mer aktivitet blant høyreekstreme i Rogaland (RA+)

– Ekstra kritikkverdig

Datatilsynet har sett på filmen til organisasjonen, og mener at den kan være i strid med personopplysningsloven.

– Utgangspunktet etter personopplysningsloven er at man skal innhente samtykke fra de som er avbildet før man publiserer. Hvis de ikke har fått samtykke fra de som er filmet, er det sannsynligvis i strid med personopplysningsloven, sier Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet til RA.

Hun legger til:

– I dette tilfellet er det også lagt ut bilder av barn,  noe som gjør det ekstra kritikkverdig. Barns personopplysninger fortjener et særlig vern. I tillegg blir de som er filmet knyttet opp mot et budskap de selv ikke er klar over at de blir koblet opp mot, sier hun.

– Hva kan de berørte passasjerene gjøre?

– Personvernregelen skal verne enkeltpersoner mot at personopplysninger blir behandlet på en måte som krenker deres personvern. Vi vil anbefale at mulige berørte tar kontakt med  organisasjonen og ber om å bli slettet. Dersom dette ikke følges opp kan man sende klage til Datatilsynet. Vi vil så behandle saken og gi en vurdering.

Saken fortsetter under bildet. 

Janne Stang Dahl er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.

Janne Stang Dahl er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.  FOTO: Datatilsynet/Ilja Hendel

LES OGSÅ: Frykter skeive dropper parade etter høyreekstrem demonstrasjon (RA+)

NSB: – Ikke tillatelse

Det var på NSB sitt lokaltog at aksjonen fant sted. Pressesjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, sier til RA at DNM ikke har fått tillatelse av dem til å dele ut flygeblader.

– Vi misliker sterkt at de tar seg til rette på denne måten, sier Lundeby.

Han opplyser at NSB konsekvent sier nei til organisasjoner og andre som ønsker å dele ut ting på toget, enten det er frokostblandinger, aviser eller bøssebæring.

– Vi har en policy om at tiden på toget er kundens egen, derfor er vi veldig strenge på dette.

– Hva vil dere foreta dere i dette tilfellet hvor passasjerer er blitt brukt i en propagandafilm?

– Vi eier jo toget hvor filmingen har skjedd, men rent juridisk er det nok vanskelig å foreta seg noe. Men vi utelukker ikke at vi kommer til å ta en juridisk vurdering av saken, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Kristiansand  20170729.
Høyreekstreme marsjerer i Kristiansand lørdag. Lederen for Motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald( i lys grønn jakke)
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Den nordiske motstandsbevegelsen da de demonstrerte i Kristiansand i 2017.​ FOTO: NTB Scanpix

LES OGSÅ: Omstridt imam taler i Hillevåg (RA+)

– En glipp

Haakon Forwald, leder for den norske grenen i DNM, sier til RA at det var en glipp at passasjerene ikke ble sladdet.

– Det publiseres mange rapporter hos oss. Jeg ser nå at personene i filmen burde vært sladdet. Vi skal derfor ta ned filmen nå og legge ut en hvor ansiktene ikke er gjenkjennelige. Vi er en frivillig, ideell organisasjon, og det er sånt som skjer, sier han.

Forwald  kjenner ikke til hvorvidt de har bedt NSB om tillatelse  eller ei til å dele ut flygeblader. 

LES OGSÅ: Listhaug vil nekte hatpredikanter innreise

Kan anmelde saken

Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har lenge vært under lupen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Vest politidistrikt.

– Vi er kjent med at de deler ut brosjyrer og klistrer propaganda med budskapet sitt i bybildet, sier Stig Ledaal, leder for PST i Sør-Vest politidistrikt til RA.

Han er ikke kjent med propagandavideoen fra lokaltoget i Stavanger som DNM har lagt ut, men sier at berørte passasjerer kan gå til anmeldelse dersom de ikke har samtykket til å være med i filmsnutten.

– Det er et brudd på personvernloven dersom de ikke har samtykket, sier Ledaal.

Frykter rekruttering

PST kunne i mai i fjor melde at DNM har trappet opp aktiviteten sin i Sør-Rogaland, skrev RA.

Både da og nå har DNM hatt en rekke aksjoner hvor de har spredt sin propaganda. Miljøet er imidlertid marginalt i Rogaland, og det er i dag noen få personer – henholdsvis menn i 30-årene – som reiser rundt i regionen, ifølge ham.

– Denne aktiviteten har ført til noen anmeldelser grunnet skadeverk og tilgrising av bygninger, sier Ledaal.

Senest forrige uke var organisasjonen i Sandnes og spredte propaganda, ifølge ham. Tidlig i februar var DNM-medlemmer utenfor Skeiene ungdomsskole i Sandnes hvor de snakket med elever og delte ut flygeblader, skriver DNM selv på nettsiden sin.

Ledaal sier til RA at de frykter rekruttering til organisasjonen, og særlig unge er i en utsatt gruppe.

– Vi samarbeider om det forebyggende arbeidet sammen med politiet. 

LES OGSÅ: Forsker om Selvstendighetspartiet: – Åpenbart et rasistisk partiprogram (RA+)

Aktive i hele landet

DNM er av PST definert som et høyreekstremistisk miljø som er aktive i hele landet.

– De har et politisk mål om å avskaffe demokratiet og innføre en nynazistisk stat. Det er de åpne om. Enkelte som er tilknyttet miljøet er tidligere dømt for voldsaktivitet, og vi er bekymret for at aktiviteten deres kan ta en voldelig vending, sier han.

Da PSTs trusselvurdering for 2019 ble lagt fram forrige uke, ble det sagt at DNM er den høyreekstreme bevegelsen som har hatt størst eksponering de siste årene. Det forventes ikke at den vokser nevneverdig, uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Torsdag morgen har DNM fjernet propagandavideoen fra Jærbanen fra nettsiden sin, men den er fortsatt tilgjengelig på Youtube.

Mer fra Dagsavisen