Nyheter

Høyre største parti på ny meningsmåling

Høyre får en oppslutning på 26,5 prosent på maimålingen fra NRK og Aftenposten og er større enn Ap. Men det er likevel ikke borgerlig flertall på Stortinget.

Statsminister Erna Solberg og Høyre går fram med 1,6 prosentpoeng fra april. Hadde dette vært et stortingsvalgresultat ville Høyre vært større en Ap for første gang siden 1924, ifølge NRK.

Ap på sin side går tilbake med 1 prosentpoeng til en oppslutning på 24,7 prosent.

Høyres framgang er imidlertid ikke nok til å sikre et borgerlig flertall på Stortinget, ettersom den borgerlige siden på denne målingen kun oppnår 70 mandater. Det kreves 85 mandater for å få flertall.

Les også: Sier ja til gjenvalg

Regjeringskollegene KrF og Venstre oppnår henholdsvis 3,2 prosent og 3,1 prosents oppslutning og begge er dermed under sperregrensen.

KrF går fram med 0,4 prosentpoeng, mens Venstre går tilbake med 0,5. Tidligere regjeringspartner Frp går tilbake med 1,9 prosentpoeng og ender på 10,1 prosents oppslutning.

Velgerne er også spurt om hvem de foretrekker som statsminister. Her leder Erna Solberg suverent. I alt sier 54 prosent at de foretrekker Erna Solberg. 29 prosent vil ha Jonas Gahr Støre.

Solberg er foretrukket som statsminister av velgerne til både Høyre, Frp, Venstre, KrF og Senterpartiet.

Resultatet for de andre partiene på partimålingen (med endring fra april i parentes): Rødt 3,3 (-0,4), SV 6,6 (-0,6), Sp 15,3 (-), MDG 5,2 (+1,5), Andre 1,8 (+0,7).

Undersøkelsen er tatt opp mellom 27. april og 4. mai. Feilmargin på målingen er mellom 1 og 3,2 prosentpoeng og størst for de største partiene.

Leder: «Et valgresultat på 8 prosent vil være det dårligste valgresultatet for Frp siden 1993»

Mer fra Dagsavisen