Skuffet: Høyre-leder Erna Solberg måtte tirsdag kveld kalle inn til en pressekonferanse for å orientere om situasjonen rundt partikollegaen hun har kjent i 35 år. Solberg sier Warloe har vært dumsnill og at dette nå går ut over ham. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX

Høyre rystet etter narkosiktelsen

Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) er siktet for oppbevaring av narkotika. Dermed er også Høyre rammet av en politisk skandale.

 

- Dette er en trist sak, både for Henning og partiet, sier stortingsrepresentant Eivind Nævdal-Bolstad (H) til Dagsavisen.

I går ble det kjent at stortingsrepresentant Henning Warloe (H) er siktet for oppbevaring av narkotika og trekker seg fra alle verv i Høyre. Han har imidlertid ikke erkjent straffskyld.

Men det er ikke første gang politikken blir rammet av skandaler. Tidligere har folkevalgte innrømmet både sexkjøp, overgrep og pengerot (se faktasak). Nå rammes også Høyre av lovbrudd.

 

Innrømmer narkobruk

Samtidig som SV kjemper seg gjennom skandalen som førte til at Audun Lysbakken (SV) trakk seg som barne- og likestillingminister, har Høyres Henning Warloe (50) i politiavhør innrømmet å ha misbrukt narkotika. Dette har han også gjort rede for i partiet.

Sentrale kilder i Høyre forteller til Dagsavisen at misbruket skal ha skjedd i nyere tid, og at det har funnet sted i en privat sammenheng.

Høyre vet ikke om det vil bli avdekket mer i saken og avventer nå politiets etterforskning.

50 år gamle Warloe har tidligere vært byråd for finans, kultur og næring i Bergen. Han har fram til nå vært nestleder i Hordaland Høyre og sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

 

«Ikke ta gjenvalg»

Stortingsrepresentanten har tidligere markert seg som en markant motstander av narkotika. Derfor kommer siktelsen svært overraskende på partiet.

- Henning har innrømmet at han har brukt narkotika én gang mens han har vært stortingsrepresentant. Det er et lovbrudd, og ikke forenlig med å representere Høyre på Stortinget, fortalte partileder Erna Solberg under pressekonferansen tirsdag kveld.

Hun oppfordret samtidig Warloe til ikke å søke gjenvalg til Stortinget. I går var medlemmene i Høyres stortingsgruppe preget av avsløringene.

- For meg er dette fullstendig overraskende, og veldig leit for Henning, sier stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H), som har sittet på Hordaland-benken sammen med Warloe.

 

Sikkerhetsbrudd

Det at narkotikaen ble funnet i Warloes stortingsleilighet er et brudd på Stortingets strenge sikkerhetsreglement. Valgforsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen mener funnet er alvorlig.

- I disse terrortider er det alvorlig at det er usikkert hvem som kan ha vært inne i leiligheten og om de kan ha fått tilgang til dokumenter. Den usikkerheten oppstår, og den er alvorlig, sier han til NRK.

Sikkerhetssjef på Stortinget Berit Michelet vil ikke svare på om forholdet påvirker sikkerhetssituasjonen på Stortinget. Hun mener saken er en personlig tragedie.

Presidentskapet på Stortinget vil nå se nærmere på om Warloe kan ha brutt reglene for bruk av Stortingets leiligheter.

- Vi avventer utfallet av etterforskningen for å se om punkter i utleieavtalen er brutt, sier visepresident på Stortinget, Øyvind Korsberg (Frp).

havard.therkelsen@dagsavisen.no