Innenriks

Høyre og Frp lunkne til Mongstad-gransking

Venstre-leder Trine Skei Grande krever internasjonal gransking av Mongstad-prosjektet, men verken Høyre eller Frp støtter kravet – i første omgang.

Trine Skei Grande sa lørdag at hun ser så alvorlig på skrinleggingen av CO2-renseprosjektet på Mongstad at hun vil ha gransking av pengebruk, organisering og Statoils rolle i prosjektet.

– Det er så mange forhold vi reagerer på, at vi mener det bør iverksettes en gransking, trolig også med eksperter fra utlandet, for å belyse hva som egentlig har skjedd, sa Skei Grande til VG. Hun viste til at lignende prosjekter gjennomføres langt billigere i utlandet.

Høyres Nikolai Astrup, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, sier til VG søndag at partiet ikke kommer til å kreve en gransking før de har fått alle fakta på bordet.

– I første omgang kommer jeg til å be om at vi får mer informasjon om beslutningsgrunnlaget. Vi har ikke fått noe oppdatert kostnadsgrunnlag for fullskalaprosjektet siden 2009, sier Astrup. Han legger til at dette er noe han kommer til å spørre olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) om på mandag.

Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen betegnet lørdag Mongstad-prosjektet for en historisk ansvarsfraskrivelse. Heller ikke han kommer til å kreve noen gransking med det første.

– Men vi utelukker ikke at vi kommer til å kreve det senere, understreker han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen