Høyre-leder Erna Solberg går på en baksmell etter en høst i medvind. Partiet går tilbake 3,3 prosentpoeng på en fersk måling. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Høyre kraftig tilbake

Høyre går tilbake 3,3 prosentpoeng og får en oppslutning på 31,3 prosent.

Høyres tilbakeslag er det viktigste utslaget på novembermålingen som Opinion Perduco har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyre og Fremskrittspartiet har fortsatt flertall på det politiske barometeret, men Høyre har falt kraftig den siste måneden. Etter å ha ligget på 33-34 prosent i hele høst, må Høyre-leder Erna Solberg konstatere at tallet nå altså er 31,1 for hennes parti.

 

Skifte avgjørende

- Det går alltid litt opp og litt ned. Selv om vi har vært på et høyere nivå, er dette et kjempeflott resultat for oss. Det store borgerlige flertallet sier meg at det er et stort ønske om en ny regjering, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er for tidlig å konkludere med at Høyre har møtt veggen.

- Det er mulig at Høyres trend har kulminert, men jeg vil se en måling til før jeg uttaler meg bastant. Mest sannsynlig er Høyres tilbakegang et tilfeldig utslag, for jeg kan ikke se noen spesielle saker den siste måneden som skulle tilsi at Høyre mister støtte nå, sier Aarebrot til ANB.

 

Frp overvurdert

Valgforskeren peker også på at Opinion Perduco veier Frp mot et godt stortingsvalg i 2009 og ikke tar hensyn til at partiet ble halvert ved lokalvalget i fjor.

- Dermed blir Frp overvurdert, poengterer Aarebrot.

Han tror også at det er et tilfeldig feilutslag at KrF nå havner under sperregrensen i denne målingen.

Han mener Venstre kan ha fått et blaff siden partilederen er synlig i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Ap-nestleder Helga Pedersen sier til ANB at hun ikke er fornøyd med målingens resultat, men konstaterer at det er framgang å spore.

- Men vi har fortsatt en stor jobb å gjøre, sier Pedersen. (ANB)