Politikk

Høyre hyller SVs frihetsdebatt

IDEOLOGI: Stefan Heggelund (H) synes det er oppsiktsvekkende at et SV i krise setter i gang en energisk frihetsdebatt, mens Ap resirkulerer innholdsløs retorikk.

Nylig gikk SV-leder Audun Lysbakken ut i Klassekampen og sa at SV vil kvitte seg med stempelet som forbudsparti. Nå får partiet hyllest fra uventet hold. Stortingspolitiker Stefan Heggelund (H) er imponert.

- Jeg mener at det er oppsiktsvekkende at et parti folk sier er i krise er det mest energiske, og opptatt av ideologisk debatt, mens det store partiet i opposisjon gjentar gammel retorikk uten konkret innhold, sier Heggelund.

Innholdsløs Ap-politikk

Han mener Arbeiderpartiets tilnærming til frihetsdebatten er langt mer ullen.

- Måten Ap svarer i generelle vendinger i denne debatten er et uttrykk for idétørken i partiet. De som har hatt det travelt i Ap er de som utelukkende utformer retorikk. Ark som er full av flotte ord, men tomme for innhold. Det er derfor Jonas Gahr Støre snakker om at han skal lytte. Da trenger han ikke mene noe ennå. Det er bra å lytte, men jeg mener et politisk parti også selv skal ha et politisk prosjekt. Det har ikke Støre og Ap, men det har SV. Det synes jeg er spennende, sier Høyre-politikeren.

Han drar fram skatt og arbeidsliv som områder der han mener Ap er lite framtidsrettet, og lite konkret.

- De nekter å svare på hvem som må betale mer skatt om de kommer til makten. I arbeidslivspolitikken har de en status quo-holding. Så her er det ikke så interessant for Støre å lytte, sier Heggelund.

Historisk idéløst

Aps Anette Trettebergstuen mener tvert imot det er Høyre som er bakstreversk.

- På arbeidslivsfeltet ser vi de relanserer gamle ideer fra 90-tallet. Det vitner en manglende evne til å gjenkjenne framtidens største utfordringer for arbeidslivet, nemlig sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier Trettebergstuen,

Om skattepolitikken sier hun at Ap vil lansere et helhetlig skatteopplegg i god tid før 2017, i motsetning til den sittende regjeringen hun attpåtil kaller historisk idéløs.

- Denne regjeringen har levert historisk få ideer og saker til Stortinget. Hittil ser vi at prosjektet deres består av å kutte i ordninger som har gitt familiene frihet, og at frihet for dem er å kunne drikke mer vin til reduserte priser, handle på søndag og kjøre Segway, sier hun.

Grådige SV?

FpU-leder Atle Simonsen ser annerledes på SV utspillet, og undrer om det betyr at SV plutselig er for mer vin, proffboksing og poker. Han understreker samtidig at det ikke bare er dette FpU forbinder med frihet.

- Frihet handler ikke kun om hva en selv ønsker å kunne gjør med egen kropp, tanker og eiendom. Men derimot å tillate at andre gjør det samme uavhengig av hva du måtte ha av moralsk fordømmelse, sier Simonsen og bruker like gjerne et Oscar Wilde-sitat for å oppsummere sin mening om SV: «Grådighet handler ikke om å selv ønske å leve som man vil - men derimot å kreve at andre skal leve som en selv vil.»

- Vulgært

SVs Heikki mener sitatet er godt, men passer dårlig til SV.

- Problemet med at Frp og Høyre bare sier at frihet for enkeltmennesker handler om fravær av stat, er at de ender med en naiv og vulgær frihetsforståelse. De hopper bukk over en del maktstrukturer i samfunnet. Som at en arbeidsgiver har makt til å pålegge deg å jobbe mer overtid, sier Holmås.

Han sier det er flere grunner til at SV nå vil debattere frihet:

- Vi er ikke enige i at det blir mer frihet bare staten holder seg unna. Barnehagereformen, er et eksempel på det. En annen grunn er å utfordre Ap som ofte sier at de er for sterke fellesskap, men fort foretrekker den litt klamme tryggheten, for eksempel når de går inn for datalagringsdirektivet. Den tredje grunnen er litt selvransakende. Det er ikke alt vi er imot som skal være forbudt, sier Holmås.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen