Politikk

Høyre dropper Arbeidspartiet.no

Høyre har kvittet seg med valgkamp-jippoen www.Arbeidspartiet.no. Nå mener Anniken Huitfeldt (Ap) at Høyre også er ferdig som arbeidsparti.

Av Håvard Therkerlsen og Marie Melgård

Vi skrur tida tilbake, til 2012 - ett år før valgkampen:

I et digert intervju i Aftenposten slår Høyres kronprins og tenketank Torbjørn Røe Isaksen fast at «Høyre skal være et parti for vanlige lønnsmottakere i Norge».

Høyre presenterer seg som et mykere og mer folkelig parti, som skal erobre velgere ved å omfavne fagbevegelsen.

Som en demonstrasjon på at Høyre skal bli partiet for vanlige arbeidsfolk, profilerer de seg på nettsiden www.arbeidspartiet.no.

 

Arbeidspartiet

Rykk fram til desember 2014. Nå er situasjonen denne:

* Høyre har lagt ned valgkampstuntet www.arbeidspartiet.no.

* Regjeringen legger fram store endringer i arbeidsmiljøloven. Det åpnes opp generelt for 12 måneders midlertidige ansettelser.

* Fagbevegelsen raser mot Høyre og Fremskrittspartiet, og varsler politisk storstreik mot regjeringen.

- Høyre som arbeidsparti er borte. De hadde en valgkamp-jippo, men det førte ikke til noen endringer i politikken deres, sier tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagsavisen.

 

Storstreik

Hun mener Høyre gjør noe ganske annet enn det de sa i valgkampen. Da var tonen at partiet skulle gjennomføre endringer som ville høste forståelse på begge sider av norsk arbeidsliv.

Nå raser fagbevegelsen mot endringene arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) legger opp til i arbeidsmiljøloven.

- Dette er det gode, gamle Høyre, som vi kjenner fra før. Den nyorienteringen som Torbjørn Røe Isaksen tok til orde for før valget er ikke gjennomført, sier Anniken Huitfeldt.

I månedsskiftet januar-februar vil LO, YS og Unio oppfordre om lag 1,5 millioner medlemmer til å gå til politisk streik mot regjeringens forslag til åpning for midlertidig ansettelser i 12 måneder.

 

«Fortsatt myk linje»

Arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Arve Kambe, avviser at partiet har snudd etter valgkampen.

- Vi står fortsatt for den samme, myke linjen. Vi sa i 2012 at vi ville ha en forsiktig oppmykning av arbeidsmiljøloven. Det vil vi fortsatt, sier han til Dagsavisen.

Ifølge Torbjørn Røe Isaksen er forklaringen på at valgkampsiden er tatt ned ganske enkel: Domenet har gått ut - og ingen har betalt for å fortsatt ha nettsiden.

Mer fra Dagsavisen