Høyre beskylder Rødt for hatretorikk fra 2. verdenskrig

Det er skammelig av Rødt å kalle hardtarbeidende kvinner og menn for velferdsprofitører, mener Høyre-topp.

 

Av Aslak Bodahl, ANB

– Folk som driver gode tjenester for innbyggerne er velferdsinnovatører. De bidrar med nye ideer og beriker kvaliteten på de offentlige tjenestene. For det fortjener de en takk, ikke en hatretorikk hentet fra 2. verdenskrig, sier parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

 

Befriende ærlig

Høyre kan ikke lenger late som om begrepet velferdsprofitører ikke eksisterer, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Reaksjonen hans kommer etter at den svenske omsorgsgiganten Ambea kjøpte Aleris Omsorg for 2,4 milliarder kroner.

Direktør Fredrik Gren bekrefter overfor Klassekampen at han ser gode profittmuligheter i Norge. Fra 2020 ser det som nå blir Nordens største omsorgsbedrift for seg et omfattende utbytte til eierne og en driftsmargin på 9,5 prosent.

– Private investorer bruker penger på velferd fordi det er attraktivt og profitabelt. Nå må Høyre legge bort retoriske øvelser og slutte å sminke virkeligheten. La oss kalle en spade for en spade. Begrepet velferdsprofitører er ikke mistenkeliggjørende, sier Moxnes til (ANB).

Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, sa i Stortinget denne uken at «privat sektor ikke lenger er verdsatt av venstresiden». Han påpekte også at de private på mange områder blir betegnet som «uønsket» og som «velferdsprofitører». Det siste, sa Helland, er et «mistenkeliggjørende, usmakelig og polariserende begrep som jeg mener venstresiden bør slutte med».

– Jeg synes Ambea-direktøren er befriende ærlig. Han sier rett ut at oppkjøpet er en attraktiv og profitabel investering. Jeg håper Helleland lytter til hva direktøren i Ambea sier og ikke lenger later som om private investeringer i velferd gjøres av ildsjeler med en god vilje, sier Rødt-lederen.

En krone eller tre

Helleland påpeker at Høyre ønsker et mangfold av private, ideelle og offentlige tilbud. - Vi går igjennom og ser på de modellene vi har i dag for offentlig styring av innkjøp og tjenester, men det viktige er at vi ikke nå sier at det er et dårlig tilbud fordi man tjener en krone eller tre i en barnehage, sa han i et svar til Rødt-lederen i Stortinget.

– I lys av rapportene som regjeringen bestilte i sommer, handler det ikke om å tjene en krone eller tre i barnehage. Det er tre ganger mer lønnsomt å tjene penger på barnehager enn på børsen. Derfor må Høyre også slutte å sutre over et begrep som velferdsprofitører, sier Moxnes.

Moxnes viser til at kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i mai mottok to rapporter om økonomi og drift i private barnehager. Rapportene viser at barnehager er blitt «big business» og at stadig flere av dem inngår i store kjeder som igjen eies av store konserner.

– Hvis en omsorgsgigant som Ambea ikke kan kategoriseres som en velferdsprofitør, skjønner jeg ikke noe som helst. Her står aktøren selv fram. Da er det fordummende å si at venstresidens bruk av begrepet velferdsprofitør er mistenkeliggjørende, mener Moxnes.

– Høyre og Rødt er uenige. Det er fair. Men det jeg aller minst vil ha er en skinndebatt der Høyre later som om velferdsprofitører er noe annet enn det de utgir seg for å være, legger Rødt-lederen til.

Ikke forby og fjerne

Å la staten utføre all produksjon av alle produkter og tjenester, er forsøkt før i andre sosialistiske land – med elendige resultater, påpeker Trond Helleland etter å ha blitt konfrontert med utspillet fra Moxnes.

– Så lenge de private aktørene yter gode tjenester til en riktig pris, er det fortsatt lov å tjene penger i Norge, uavhengig av hva kommunistene i Rødt mener, sier Høyres parlamentariske leder.

– Når de private klarer å levere bedre tjenester enn det offentlige og likevel ha overskudd, må det offentlige bruke det til å lære og kopiere framfor å forby og fjerne, sier han.

– Å slippe til private kan like gjerne gi mer velferd som mindre. Å åpne telemarkedet for private tilbydere har gitt oss et mangfold av tjenester som er bedre enn hva det statlige Televerket tilbød. Attpåtil til en mye lavere pris. Likevel virker Rødt å savne de store monopolene, sier Helleland. (ANB)