Innenriks

Hotell- og restaurantansatte streiker: – Vi har vært underprioritert

I helgen brøt det ut storstreik i hotell- og restaurantbransjen. Målet er høyere lønn og lokal forhandlingsrett.

Bilde 1 av 2

Fra klokka 8 i går morges ble nærmere 3.500 hotell- og restaurantansatte tatt ut i streik. Det fører til at flere hoteller må stenge. Utenfor Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo står Tore Gjøs. Han har vært streikevakt siden morgenkvisten.

– Streikeviljen er høy. Vi har vært en underprioritert bransje i så mange år. Andre yrkesgrupper har mye høyere lønn enn oss, og fikk lønnsforhøyelse, mens vi fikk ingenting, sier Gjøs, som er kokk og hovedtillitsvalgt ved hotellet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stridens kjerne

Striden som utløste streiken handler i hovedsak om retten til lokale forhandlinger, noe Fellesforbundet krever, men som motparten i NHO Service ikke ville gå med på. Også kravet om høyere lønn var uakseptabelt for arbeidsgiverne.

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sa NHO Reiselivs forhandlingsleder, Jostein Hansen, lørdag.

Les også: Pensjonsfloken løftet opp

På plass ved Plaza

Ved Oslo Plaza sto Dragoje Milovanovic, som er hovedtillitsvalgt, og nestleder Jan Egil Molidalen. De kjente på kulden etter å ha stått streikevakt siden morgentimene, og det var snø i luften. Ellers var de ved godt mot.

– Det har vært stille og rolig. På forhånd hadde vi en avtale med ledelsen på hotellet om å stenge bedriften. Fokuset har vært på gjestene. De skulle få frokost og en fin behandling før de måtte gå, sier Milovanovic.

300 gjester skulle ha overnattet på hotellet, men fra klokka åtte i går morges var det slutt på innsjekkinger.

– Hvordan er streikeviljen?

– Den er veldig høy, svarer Molidalen, som har jobbet på hotellet siden det åpnet. Det er fjerde gang han er med på streik.

– Hovedmotivasjonen er kravene som vi har fremmet. Forhandlingsretten står vi hardt på, sier Milovanovic.

Les kommentar: Lønnsoppgjøret: Null er tull (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen