Innenriks

Homo-ja i kirken

I går bestemte flertallet på Kirkemøtet at det skal åpnes for likekjønnet ekteskap i kirken. Det er imidlertid mulig å reservere seg.

– Dette er en historisk dag. Dagen da prøven på om Kirkemøtet i Den norske kirke vil endre en entydig kristelig tradisjon gjennom 2000 år, sa Egil Morland på talerstolen under Kirkemøtet i Trondheim i går.

Morland, som er 1. vara i Bjørgvin bispedømmeråd, var en av dem som argumenterte mot å innføre vigselsliturgi for homofile. Han måtte imidlertid se seg slått. 88 av 115 delegater stemte for det historiske forslaget.

Les også: Jubler for homo-vigsler i kirken

– Kjærligheten er størst

Nyvalgt leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, red.anm.), Ingvild Endestad, slapp i går ettermiddag jubelen løs.

– Det passer kanskje å spørre: Hva føler du nå?

– Vi er nesten litt sjokkerte! Vi har sittet og fulgt med live, og er utrolig glade nå. Det betyr enormt mye for oss at kirken endelig sier at kjærligheten er størst av alt, sier Endestad.

Vedtaket var etterfulgt av en serie innlegg og replikker som varte bortimot fire timer. Over halvparten av delegatene inntok talerstolen under debatten. Adjektiver som «skuffelse», «sorg» og «usikkerhet» ble brukt om den nye liturgien.

– Det er uvant å høre den ordbruken om homofili for oss som er utenfor kirken. De røstene er et eksempel på hvor vanskelig det må ha vært å stå på innsiden og kjempe for dette. Vi ønsker å takke disse for å ha tatt kampen, sier Endestad i FRI.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Dette er en stor dag

Lederen i Åpen folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nielsen, jubler også.

– Dette er en stor dag for både folk og kirke. Nå skal alle få lov til å feire kjærligheten sin og forplikte seg i kirken. At vi i Kirkemøtet nå anerkjenner hverandre selv om vi er uenige, betyr mye for fortsettelsen, skriver han i en SMS til Dagsavisen.

Selv om det nå skal utarbeides en liturgi som legger til rette for homofilt ekteskap, har prestene fremdeles rett til å reservere seg. Vårt Land skriver at vedtaket lyder:

«Kirkemøtet fastslår at prester har frihet til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap mellom likekjønnede.»

Dette gjelder også andre kirkelig ansatte.

Presten Øivind Benestad har gjort seg synlig i denne debatten. Han mener resultatet er trist.

– Det er ikke uventet, men svært trist for alle som mener at ekteskapet er for mann og kvinne. Det er dramatisk at kirken nå vil vedta ordninger som kolliderer med Bibelen, med biologien og med barns rett til mor og far, skriver Benestad i en SMS.

Les også: Bispemøtet vil ha liturgi for ekteskap mellom likekjønnede

Mer fra Dagsavisen