Utviklingsminister Heikki Holmås (t.v.) vant klart over Akhtar Chaudhry i kampen om førsteplassen på stortingslista til Oslo SV i går. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Holmås vant maktkampen

Utviklingsminister Heikki Holmås sikret seg førsteplassen på stortingslista til Oslo SV med god margin. Akhtar Chaudhry sier farvel til rikspolitikken.

Holmås og Chaudhry ble holdt på pinebenken til like etter klokken 20 i går kveld. Da viste resultatet fra Oslo SVs uravstemning at Holmås fikk 395 stemmer mot Chaudhrys 301. Én stemte blankt.

- Tusen takk for tilliten, sa en lettet Holmås fra podiet til alle dem som hadde møtt opp til kampvoteringen på Sogn videregående skole i Oslo.

- Oslo SV. Dere har talt. Jeg tar resultatet til etterretning, og jeg vil gratulere min kollega Heikki Holmås, sa en svært skuffet Akhtar Chaudhry.

 

Fryktet tap

Blant støttespillerne til Holmås har det i hele høst vært en klar oppfatning av at utviklingsministeren har hatt et solid forsprang på Chaudhry. Etter en opptelling i helgen snudde stemningen. Ifølge VG viste Holmås-kampanjens egne tall et flertall for Chaudhry.

Panikken begynte å bre seg i Holmås-leiren. Et flertall i nominasjonskomiteen i Oslo SV stemte for å ha Holmås som listetopp. Men i Oslo SV har alle medlemmene stemmerett, såframt de har meldt seg inn senest tre uker før nominasjonsmøtet. Og som for fire år siden drev Akhtar Chaudhry intens verving av nye medlemmer.

Siden august fikk fylkespartiet 340 nye medlemmer. Etter det Dagsavisen erfarer, har Chaudhry vervet i underkant av 300 personer. Holmås skal ha vervet et sted mellom 40 og 50.

Holmås var derfor avhengig av at flest mulig av de «gamle» medlemmene møtte opp.

 

Ringte 1.500

Holmås-leiren mobiliserte voldsomt og ringte til rundt 1.500 av partiets vel 2.000 medlemmer i forkant av nominasjonsmøtet, ifølge Nora Fjelddalen, Holmås‘ kampanjeleder.

- Vi oppfordret dem til å komme på møtet, og så har vi sagt at vi støtter Heikki, sa Fjelddalen til Dagsavisen noen timer før avstemningen.

Strategien ser ut til å ha fungert. Holmås vant med klart flere stemmer i går enn for fire år siden, da det bare skilte 41 stemmer mellom ham og Chaudhry. Men Holmås var på ingen måte trygg på seier.

- Jeg var veldig spent. Selv om jeg hadde bred oppslutning i nominasjonskomiteen og blant lokallagene, avhenger alt av hvem som kommer og stemmer, sier Holmås til Dagsavisen.

Både Holmås og Chaudhry stilte ultimatum: Førsteplassen på stortingslista eller ingenting. Med gårsdagens resultat, sier dermed Chaudhry takk for seg i rikspolitikken etter stortingsvalget i 2013. I dag er han vararepresentant for Holmås på Stortinget, samt Stortinget 4. visepresident.

Til TV 2 i går kveld sa Chaudhry at han må i tenkeboksen når det gjelder hva han gjør videre. Men han understreket at han beholder sitt politiske engasjement.

 

Kan bli eneste SV-er

Hvis ikke SVs oppslutning bedrer seg, kan Holmås ende opp som partiets eneste representant på Stortinget etter valget neste år. Men Holmås tror ikke han blir ensom i fire år.

- Det tar alltid litt tid når man får ny partileder, men nå tror jeg det har løsnet, sier Holmås som i går skulle feire med en øl og se siste episode av «Forbrytelsen».

sturla.hanssen@dagsavisen.no