Innenriks

Holder seg i gang hos Heidi

ELDRE: På Manglerud gård i Oslo møtes de eldre 
på «ungdomsklubben». La de eldre leke og bruke ressursene sine, oppfordrer årets stjernemedarbeider 
i Oslos eldreomsorg.

- God eldreomsorg er å se de enkelte brukerne der de er nå. Bli kjent med dem, oppnå trygghet, og kartlegge ressursene. Vi må ikke bare ha fokus på sykdom og alle disse triste tingene, sier avdelingsleder i Østensjø bydel, Heidi Karsrud Nordal (43), til Dagsavisen.

- Hvis noen som alltid likte å stelle i hagen, og nå bor i omsorgsbolig - hvorfor ikke la dem komme hit og stelle i hagen, legger hun til.

Fikk pris

Mandag ble Heidi Karsrud Nordal tildelt prisen som «årets medarbeider» i eldreomsorgen i Oslo kommune. Hun ble valgt ut blant ti foreslåtte kandidater.

«Hun er en nytenkende og svært engasjert person, som er brukerorientert og setter respekt for både brukere og medarbeidere (ansatte og frivillige) i sentrum og hun ser sine medarbeideres ressurser og muligheter», heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Nordal har blant annet ansvar for tre kommunale treffsentre/eldresentre, bydelens frivillighetssentral, seniorveiledere og dagsenter for personer som lider av demens.

- Jeg synes det var kjempeflott å få prisen. Men da jeg takket, framhevet jeg brukere, frivillige, medarbeidere og ledere rundt meg, som har tillatt meg å nærmest jobbe uten begrensninger. Jeg har bare kjørt på, og har fått lov til å være innovativ og kreativ. Ofte er de enkleste løsningene de beste, sier hun.

Treffsenteret på Manglerud gård er hva prisvinneren kaller en «ungdomsklubb» for de evigunge. Et sted man kan komme uten et vedtak i kommunen.

- Jeg er genuint interessert i eldre, og kan være engasjert til det irriterende, legger hun til med et smil.

Å sitte i ro og fred og prate med henne om eldreomsorg er nesten umulig. Hele tida kommer en av de rundt 1.200 brukerne på treffsenteret på Manglerud gård bortom for å si hei, slå av en prat, eller bare spørre om noe.

- Hvor skal kurset for digital billedbehandling holdes, spør en gråhåret og høyreist eldre dame, langt opp i øvre del av åttiårene.

Livskvalitet

Når politikerne i valgkampen snakker om eldreomsorg, handler det nesten utelukkende om rett til plass på sykehjem.

Det frustrerer prisvinneren.

- De eldre må oppleve trygghet på de ulike stadiene de er i alderdommen. Både de yngre, eldre, som er 60+, og de eldre som er 80+, sier hun.

- Ikke det at jeg ikke unner folk en plass på sykehjem, men man skal ikke være der i årevis. La de gamle få de riktige tjenestene til rett tid. Ikke la dem få for mye hjelp heller, for da kan de stagnere, sier hun.

Mange av oss vil en gang ha behov for det offentliges tjenester som gammel. De aller fleste ønsker å bo lengst mulig hjemme, og greie oss selv.

Men ikke alltid blir det slik vi ønsker.

- Man skal ikke gå fra livskvalitet til bare å eksistere. Man kan få en ny bestekompis selv om man er 80 år. Og man kan 
få nye muligheter i livet, selv om man er gammel. Det er trist om man bare skal eksistere fra man er 60 til man er 90, noe som er hele 30 år av livet, sier avdelingslederen.

Med fire av brukerne og frivillige på slep, går vi ut i hagen for å ta bilder. Heidi med en i hver arm.

- Det er ikke det samme når ikke Heidi er her, sier 87 år gamle Erna Skaane til Dagsavisen, som også er en racer på dansegulvet.

- Jeg elsker å danse, legger hun til med et smil.

Og lar seg ikke hemme av at hun er blind.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Eldreomsorg

Eldreomsorg omfatter den delen av helse og sosialtjenestene som tar hånd om eldre brukere, deriblant sykehjem, hjemmesykepleie og kurator- og besøkstjeneste.

Tidligere forbruker- og administrasjonsminister, og stortingskandidat for Høyre, Astrid Nøklebye Heiberg, skrev i en kronikk i Dagsavisen at i politikken diskuteres gjerne eldre kun som en utgiftspost, med en debatt som sentrerer rundt sykehjem, hjemmetjenester og retten til en verdig avslutning på livet.

TV 2 presenterte i forrige uke en undersøkelse av sykehjemmene der 2 av 3 ansatte sier de eldre ikke får en forsvarlig og verdig omsorg. 8 av 10 ansatte har ikke tid til den enkelte. Senere kom det fram at deler av undersøkelsen var tolket feil.

De ulike partiene er enige om at eldreomsorgen skal styrkes, men uenige om hvordan den skal finansieres og organiseres.

Faksimile: side 4-5. 23.8. 8-9, 13.8

Mer fra Dagsavisen