Innenriks

Hold ut! I morgen kommer sola

FIN LØRDAG: I morgen er det bare å pakke sekken og begi seg ut i naturen. Opp på fjellet, inn i skogen eller ut til fjorden.

Denne uka har det sildret og regnet over mange av oss. Vi har utstyrt oss med paraplyer og regntøy. Og vel hjemme etter jobb har vi sunket ned i sofaen. Denne lørdagen har vi ingen unnskyldninger. I hvert fall ikke vi som bor i Oslo-området. Det blir kaldt - under ti grader - men sola skal titte fram igjen.

Mange muligheter

Så da kan du for eksempel ta med deg soppkurv og jakte på traktkantarell. I skogen er det mye av den velsmakende lille soppen som egner seg så godt i stekepanna. Nå som det er blitt kjøligere, skyter soppen opp fra skogbunnen.

Eller vi kan ta oss opp på en topp og nyte utsikten. Nå er det lov til å brenne bål, med ved og fyrstikker i sekken kan du steke pølse, pinnebrød eller pannekaker. Tar du deg opp til Mellomkollen fra Vaggestein innerst i Maridalen, kan du oppleve sola glitre i Maridalsvannet mens Oslofjorden ligner en «terrasse» lenger ned. Eller du kan begi deg opp på Lutåsen i Østmarka og oppleve sola gå ned bak Skaugum-åsen.

Du kan også utstyre deg med kart og gå eller sykle innover på ukjente stier i Marka. Mange synes Marka er på sitt vakreste om høsten. Fargene spraker. Løvtrærne er rødgule eller gylne. Blåbærlyngen veksler mellom grønn, oransje eller rød. Og fordi bladene faller ned og trærne er glisne, kan vi se mer av tjern og koller.

Mange steder i Norge er det meldt bra vær i morgen. Flere trekkes mot fjellheimen, og på fjellet kommer du tettere på himmelen. Her er lufta enda klarere og friskere. Naturen forbereder seg til at snøen kryper innpå.

Aktivt friluftsliv

Steinar Saghaug er leder for Friluftsrådenes landsforbund. Friluftsrådene legger til rette for at befolkningen skal kunne drive et aktivt friluftsliv. De legger til rette for turveier, stier og kystledere.

- Friluftsliv er svært viktig for folkehelsa. Mange er aktive, men det er også mange som ikke kommer seg over dørstokken, sier Saghaug.

Han er opptatt av å gjøre det enklere for folk å ta det første skrittet ut i naturen.

- Det bør helst ikke være mer enn 500 meter fra der folk bor til en tursti, sykkelvei eller skiløype. Det viser seg at når folk har kort vei til naturen, bruker de den mest.

Selv er den tidligere lederen i Østmarkas venner ofte ut i sitt eget nærområde.

- Det er i naturen jeg virkelig føler at jeg får ladet batteriene. Her får jeg nærheten til naturen og opplever den ro og stillheten jeg søker. For oss som bor i byområdene, gjør det underverker å komme seg ut. Jeg føler jeg får luftet ut mye jeg kan gå å bære på. Mitt råd til folk som kanskje ikke bruker naturen så mye, er å velge naturområder som ligger nær deg. Og det er alltid lurt å skaffe seg et kart.

Nær elg

Saghaug forteller at han nylig var på nært hold av en elg.

- Ved Kroktjern så jeg ei elgku kaste seg uti tjernet. Jeg satt rett ved mens hun svømte over vannet, og hørte henne puste gjennom nesa og så boblene i vannet.

Saghaug forteller at høst­fargene er nydelige nå.

- Men det må ikke være strålende solskinn. Farger kan være vakre i allslags lys. Tåke er vakkert også, det gir en egen trolsk stemning.

Markatraveren synes det er noe eget å møte andre mennesker i Marka.

- I byen passerer jeg tusenvis av mennesker uten å hilse. Men i Marka hilser eller nikker de fleste til hverandre. Vi føler nesten som vi er i samme familie.

ester.nordland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen