Høie vil ta stikkprøver for å sjekke om reisende til Norge tar koronatest

Helseminister Bent Høie vil at kommunene skal ta stikkprøver for å sjekke om reisende til Norge faktisk tar koronatest innen 24 timer, slik de er pålagt.

– Straffen for å bryte forskriften, kan være opp mot 20.000 kroner i bot, sier Bent Høie (H) til VG.

Fra og med lørdag 2. januar ble det obligatorisk å teste seg for alle som kommer til Norge fra utlandet. Testen må skje på grensen eller i kommunen man kommer til innen 24 timer.

Men systemet er tillitsbasert og mandag skrev VG at 42 prosent av alle som landet på Gardermoen fra utlandet ikke testet seg på grensen.

I midten av forrige uke var nærmere 2 av 100 koronatester på Gardermoen positive. De samme dagene droppet nesten 2.000 utenlandspassasjerer å teste seg.

Kommentar: Regjeringen er tvunget i kne

Ingen oversikt

Kommunene har ingen oversikt over hvem som har testet seg ved ankomst. Innreiseregisteret er ikke koblet til MSIS, Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer.

– Vi skal jobbe hardt for å gjøre kontrollregimet enda enklere. Det er viktig å få på plass gode systemer raskt. Her ser vi på ulike løsninger, sier helseminister Høie til VG.

Han påpeker at kommunene har tilgang til MSIS og innreiseregisteret.

– Jeg vet det er arbeidskrevende, men det er en veldig god investering å ta stikkprøver i begge systemene og sørge for at de som ikke tester seg innen 24 timer, blir bøtelagt, sier Høyre-statsråden.

Høie minner også om at kommunene har fått 300 millioner kroner fra staten for å drive kontrollvirksomhet.

 

 

66 testet positivt

Tall NTB har fått fra Helsedirektoratet, viser at 66 reisende som ankom Gardermoen fra utlandet tirsdag, onsdag og torsdag i forrige uke, fikk påvist covid-19 i testen som ble utført på flyplassen.

Totalt ankom 5.418 reisende Gardermoen fra utlandet disse dagene. Blant dem lot 3.501 seg teste. 1,9 prosent av dem som testet seg, fikk påvist covid-19.

I løpet av disse tre dagene dro 1.917 personer videre fra Gardermoen uten å teste seg. Totalt droppet over 6.200 personer å teste seg etter å ha kommet fra utlandet i perioden 2.–7. januar, ifølge Ullensaker kommune.

Les også: Nyutdannet i koronakrisen: Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet til nord (+)

Flere smittede også på Flesland

Statistikken viser at antallet koronatilfeller som oppdages på grensestasjonen på Gardermoen, har gått kraftig opp etter at de nye reglene ble innført.

Mandag, tirsdag og onsdag i uken før nyttår (28.-30. desember) ankom 3.575 reisende til Gardermoen fra utlandet. Av disse lot bare 763 seg teste. Det ble oppdaget 13 smittetilfeller blant dem som testet seg disse tre dagene, en andel på 1,7 prosent.

Også på Bergen lufthavn Flesland har testaktiviteten, og antall påviste smittetilfeller, gått kraftig opp. Fra testingen på flyplassen startet i august og fram til nyttår lot 1.361 seg teste, ifølge Helsedirektoratet. Etter at det ble innført obligatorisk testing, lot 4.449 seg teste på en drøy uke mellom 2. til 10. januar.

Av disse testet 1 prosent positivt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.