Innenriks

– Hjerteløst forslag

Regjeringens forslag om at barnevernloven ikke lenger skal gjelde for de yngste asylbarna som kommer alene til Norge, savner sidestykke, mener Redd Barna.

Onsdag neste uke går høringsfristen ut for regjeringens forslag til en egen lov for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år som kommer til Norge fordi de trenger beskyttelse.

Innholdet i høringsforslaget er ifølge Redd Barna så graverende at rettighetsorganisasjonen for første gang i historien har laget et forenklet høringssvar som de nå ber vanlige folk sende Barne- og likestillingsdepartementet, via deres hjemmeside.

«Alle barn har likeverdig rett til omsorg. Bruk din stemme! Krev at regjeringen forkaster forslaget om ny omsorgslov», heter det i Redd Barnas oppfordring.

Seksjonslederen for Redd Barnas Norgesprogram, Thale Skybak, forklarer:

– Det verste er at man tar en gruppe barn ut av dagens lovverk, som sikrer dem nødvendig omsorg og oppfølging, og lager en egen og mye dårligere lov for dem.

– Dette er grov forskjellsbehandling av barn i Norge – og et av de drøyeste lovforslagene jeg noen gang har sett, sier Skybak.

– Tilbakeskritt

Forslaget går i korthet ut på at tilbudet ved omsorgssentrene, der enslige asylbarn under 15 år bor, ikke lenger skal være regulert av barnevernloven. Barna skal isteden tas hånd om i en ny lov om omsorgssentre.

Konkret betyr det at barna heretter kan bo i trangere avdelinger med lavere bemanning uten krav til barnefaglig kompetanse hos de ansatte.

– Det er en klar oppfatning, også blant ansatte på omsorgssentrene, at dette svekker omsorgstilbudet for enslige mindreårige asylsøkere. I realiteten sier regjeringen at disse barna ikke er like mye verdt som andre barn i Norge, sier Skybak.

I begrunnelsen for regjeringens forslag pekes det på at det var utfordrende å håndtere asylankomstene høsten 2015. «Det ble tydelig at vi trengte et mer fleksibelt regelverk» uttalte statsråd Horne i en pressemelding fra august i år.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stort tilbakeskritt

Det er ikke en begrunnelse Redd Barna kjøper:

– Dagens regelverk åpner for all den fleksibiliteten regjeringen etterspør. Det er snakk om politisk vilje, sier Skybak.

Etter at 13 organisasjoner i 2008 fikk gjennomslag i Stortinget for at asylbarn under 15 år måtte ha samme rettsvern og omsorg som andre barn, mener Redd Barna forslaget som nå ligger på bordet er et stort tilbakeskritt.

– I tråd med FNs anbefaling, har målet de siste årene vært å gi enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år samme ivaretakelse og omsorgstilbud som barn under 15 år får. Isteden må vi nå kjempe gamle kamper, sier Thale Skybak i Redd Barna.

Statsråd Solveig Horne vil ikke kommentere kritikken før høringsfristen er ute.

Les også: Slik er asylbarnas egne historier

Mer fra Dagsavisen