HVITT I VENTETIDEN: Et sett englevinger med 24 hvite, mystiske pakker skal pryde hjemmet i desember. Maren Waleur Jansen (15) hjelper moren Christin Waleur Jansen med å lage adventskalender. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Hjemmekoselig nedtelling

Lipgloss, viskelær og små, innpakkede sjokoladebiter. I desember bugner norske hjem av gaver som korter ventetida.

- Hvis døtrene mine ikke ville hatt adventskalender? Nei, da vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Jeg ville nok blitt veldig skuffet. Det blir jo ikke ordentlig jul uten, sier Christin Waleur Jansen, mens hun med nøyaktige bevegelser teiper små, sølvfargede nummer på hvite gaveposer.

24 små poser ligger utover bordet. Før november blir desember skal de fylles med gaver som korter ned ventetida til den store dagen.

 

Bibelbilder

Adventskalenderne oppsto tidlig på 1900-tallet, som dekorerte papplater med nummererte luker. Bak lukene var det små bilder eller gaver. Den første ferdigtrykte adventskalenderen vi kjenner til av denne typen, ble laget i Tyskland i 1904. Lukene i de første adventskalenderne inneholdt gjerne bilder fra bibelhistorien eller tradisjonelle julelegender. I Norge ble slike kalendere for alvor kjent på slutten av 1940-tallet, da Norsk Speiderpikeforbund laget og solgte dem. Siden den gang har adventskalenderne kommet i mange varianter - fra de enkleste sjokoladekalenderne til imponerende, hjemmelagde kalendere med innpakkede gaver.

 

Engler og stjerner

Christin Waleur Jansen jobber i en hobbybutikkjede, så for henne starter juleforberedelsene allerede i januar. Da begynner hun å pønske ut hvilke kalendere hun skal få nordmenn til å lage når førjulstida kommer.

- Denne her med englevinger som jeg lager nå, er veldig populær. De siste årene har vi sett at kalendere med rene farger har slått an. Hvitt, rødt og sølv er populært. Kongler og naturmaterialer kommer også, forteller hun.

Den tradisjonelle varianten med strie og filt taper imidlertid terreng.

- Det er fortsatt noen som lager den, men den er ikke like populær lenger. De fleste vil heller ha engler og stjerner enn nisser, sier hun.

Hjerter er også populært som dekorasjon på adventskalendere. I fjor lagde Waleur Jansens døtre, Maren (15) og søsteren Maria (17), adventskalender til moren og faren. Det var to små hjertebokser med én sjokolade og ett visdomsord for hver dag.

(NTB Tema)