Innenriks

Historisk valg for Rødt

Rødt gjør sitt beste valg noensinne. Bjørnar Moxnes er inne på Stortinget.

– I dag har titusener av mennesker stemt Rødt for første gang. Det er historisk at vi har kommet inn på Stortinget. Dette er et gjennombrudd!

Moxnes ble møtt med jubelrop og trampeklapp da han ankom valgvaken til Rødt ved Akerselvas bredd i kveld.

– Vi har drevet tidenes grasrotvalgkamp. Vi har snart dobbelt så mange medlemmer som vi hadde for fire år siden. Ingen får så mye ut av så lite penger. Tusen takk for jobben!

Til sine egne ga han Erna Solberg klar beskjed:

– Kanskje vinner dere valget, men kampen om hva dere får gjennomført har bare så vidt begynt. Vi skal slåss for hver kvadratmeter dere vil privatisere, for hver soldat dere vil sende i krig.

Moxnes hadde også en klar beskjed til dem som måtte avskrive fremgangen til Rødt som en enkelthendelse:

– Dere må gjerne bortforklare oss, latterliggjøre oss eller avskrive oss, men det er én ting dere ikke kan stoppe: Håpet som er tent i dette valget, og troen på at vi kan skape et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge. På et tidspunkt vil vi vinne fram med full kraft. Vi er bare så vidt i gang.

Historisk

De siste månedene har Rødt hatt en oppslutning på godt over tre prosent, og i målingen til Opinion for ANB rett før helga fikk partiet hele 4,9 prosent. Det er 20 år siden Rødt var representert på Stortinget. Erling Folkvord er den siste som har hatt stortingsplass. Det var i perioden 1993-1997, og da het partiet Rød Valgallianse.

Ved forrige stortingsvalg lå partiet også godt an på meningsmålingene lenge, men endte til slutt opp på skuffende 1,1 prosent av stemmene.

Når rundt 90 prosent av stemmene er talt opp, har partiet en oppslutning på 2,3 prosent. Moxnes er sikret plass på Stortinget.

Rødt-lederen mener velgerne har sett at partiet har markert seg i en rekke saker de siste årene.

– De har sett at vi har vist handlekraft i kampen mot Forskjells-Norge. Vi har stanset velferdsprofittørene i helsesektoren og vi ryddet opp da Oslo druknet i søppel, sier Moxnes til Dagsavisen.

Han mener også at det gode valget må ses i lys av en internasjonal protestbølge.

– Det er en trend i hele Vesten at folk vender seg bort fra de store maktpartiene og til de radikale partiene på venstresiden. Det skjer fordi de tradisjonelle sosialistiske partiene ligger for tett på de borgerlige.

Samtidig viser prognosene et borgerlig flertall.

– For landet ser det ikke så bra ut, og mye av ansvaret ligger hos Arbeiderpartiet. Når forskjellene blir så små mellom Ap og Høyre, blir nok mange velgere sittende hjemme.

Tatt velgere fra Ap

– Hovedgrunnen til at Rødt har gjort det bra, er nok at det er blitt veldig mye plass til venstre for Ap etter at partiet bevisst har lagt seg inn mot sentrum, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Valgforskeren hadde ventet at Rødt skulle gjøre det bedre ved forrige valg, fordi mange SV-velgere da mente at SV hadde fått lite ut av å sitte i regjering under Jens Stoltenberg.

– Ved forrige valg var det nok en del Rødt-velgere som valgte SV av taktiske grunner. I år stemte nok flere oppriktig siden Rødt har nærmet seg sperregrensen og har hatt en reell sjanse til å ta flere distriktsmandater i de mest folkerike områdene.

En meningsmåling for Oslo sist uke, viste en oppslutning til Rødt på hele 7,1 prosent.

– Relevant uten å miste sjela

Tidligere leder i Rød Valgallianse, Aslak Sira Myhre, peker på to hovedårsaker til at Rødt nå ser ut til å gjøre sitt beste valg noensinne.

– Den ene årsaken handler om det langsiktige arbeidet partiorganisasjonen har lagt ned. Bjørnar Moxnes har evnet å gjøre partiet relevant uten at det har mistet sin sjel. Han har vist at Rødt ikke bare er et opprørsparti, sier Myhre og legger til:

– Gjennom gode kommunevalg har Rødt vist at de har forvaltet makten godt og klokt.

Den andre hovedårsaken til det gode valget, mener han handler om alt som har skjedd med Arbeiderpartiet den siste tida.

– Det er ingen tvil om at nedgangen til Ap er en direkte årsak til oppgangen til Rødt.

Mer fra Dagsavisen