Innenriks

Historisk pågripelse av frikjent mann etter 16 år

Jørn Lier Horst etterforsket drapet på Kristin Juel Johannessen (12) for halvannet tiår siden, men den antatte gjerningspersonen gikk fri. Nå er mannen pågrepet på ny.

Bilde 1 av 2

Kristin Juel Johannessen var 12 år, det var sensommer og hun skulle bare sykle ned til et vann for å bade rett utenfor der hun bodde i Larvik. Den lille jenta ble funnet drept senere den kvelden.

Kriminalforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst trodde han og kollegaene hadde tatt rett person, da de arresterte en mann i 20-årene i 2000. Han ble først dømt for drapet, men senere frikjent i en såkalt frifinnelsesdom før ankesaken kom opp. Bakgrunnen var at et DNA-funn viste seg likevel ikke å knytte mannen til drapet.

Nå er samme mann pågrepet på nytt, og siktet for forsettlig drap. 38-åringen fremstilles for varetektsfengsling fredag.

LES OGSÅ: Mann i 30-årene pågrepet for 16 år gammelt barnedrap

Viktig DNA-bevis

I 2001 var det hårstrå funnet på stedet som var et avgjørende bevis, som det senere ble stilt spørsmål ved. Det var frafallet av dette beviset som gjorde at mannen ble frikjent sist, og som gjorde at Riksadvokaten frafalt tiltalen uten en ankesak.

På pressekonferansen torsdag ettermiddag trakk politiet fram nettopp nye DNA-bevis som avgjørende for at de onsdag kveld gikk til det skritt å pågripe mannen på nytt.

– Bakgrunnen for pågripelsen er nye DNA-analyser som knytter den siktede til drapet, sa politimester Christine Fossen i Vestfold politidistrikt.

Siden 1999 har det kommet nye analysemetoder som politiet har tatt i bruk, som blant annet gjør det mulig å få frem DNA-bevis. Det var imidlertid en psykologspesialist lokalt i Larvik som først ytret ønske om å få se på saken på nytt.

– Dette er et lokalt initiativ, tatt av en av våre ansatte, sa Fossen.

– Saken har aldri vært død her i Larvik. Vi har alltid et brennende ønske i politiet om å oppklare gamle drapssaker, spesielt når det er så nært og det er ei lita jente som har blitt drept, la Fossen til.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Søsteren: – Lettet

Politiet trakk også frem Roar Juel Johannessen, jentas far, som har stått på for å få saken gjenopptatt.

– Familiens engasjement har vært både viktig og naturlig, sa Fossen.

Selv beskrev Roar seg som tom innvendig til VG, etter at han fikk vite at en mann var pågrepet. Faren har jobbet aktivt med saken siden 1999, og forsøkt å få politiet til å gjenoppta den flere ganger. Han har tidligere sagt at han mente politiet ga opp etterforskningen av drapet på datteren for tidlig. Søsteren Linda sa at hun var lettet over pågripelsen, men ventet til dommen var klar før hun eventuelt slapp skuldrene helt ned.

– På en måte er vi litt lettet, men samtidig tar vi ikke dette for god fisk før vi har fått en rettskraftig dom, sier Linda Juel Johannessen, til VG torsdag.

Den siktedes forsvarer Søren Ø. Hellenes sa torsdag ettermiddag at den pågrepne mannen enda ikke har tatt stilling til anklagene.

– Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier forsvarer Søren Ø. Hellenes til samme avis.

– Ikke skjedd før

Jørn Lier Horst var sentral i etterforskningen for 16 år siden, og var blant annet involvert da den drapsiktede mannen ble pågrepet for første gang, i Stockholm i 2000. Den da 23 år gamle ble pågrepet av svensk politi idet han ankom med båt fra Estland, hvor han hadde besøkt venner.

Også da foregikk pågripelsen uten dramatikk. Ifølge Horst skal det svært mye til før politiet går til det steget de nå har gjort: Å arrestere en mann for et drap han allerede er frikjent for.

– Jeg tror ikke dette har skjedd i Norge tidligere, det er i alle fall svært uvanlig. Det er en straffeprosessuell utfordring i tillegg, sier Horst til Dagsavisen.

Å ta ut ny tiltale som ikke går i favør personen som er frikjent i en høyere rettsinstans, er en krevende prosess. Politiet må blant annet legge fram helt nye beviser på at personen har begått den kriminelle handlingen, i tillegg må gjenopptakningskommisjonen på banen for at saken på nytt kan prøves i retten.

LES OGSÅ: Barna Norge sviktet

500 000 i erstatning

38-åringen fikk i 2004 utbetalt erstatning på en halv million kroner for «urettmessig straffeforfølgelse» etter de forrige rettsrundene. Også her mener Horst at det må gjøres noe juridisk nybrottsarbeid.

– Hvis det nå viser seg at straffeforfølgelsen sist var rettmessig, kan han måtte betale tilbake erstatningen. Heller ikke dette har skjedd i Norge tidligere, sier Horst.

Han mener det er svært viktig at politiet tar opp igjen drap som har blitt «cold cases», særlig barnedrapssaker.

– Uløste saker, spesielt barnedrap, er nasjonale traumer. Det å få en løsning på det, har noe å si for den generelle rettsikkerheten i landet og gir en slags rettferdighetsfølelse. Derfor er det viktig at man alltid gjør alt for å prøve å finne svar, seir Horst.

Han legger til at det må svært sterke bevis fra politiets side til for å kunne begynne på den prosessen politiet i Larvik nå har startet på. Han ønsker ikke å spekulere i hva som kan skje hvis mannen nok en gang blir frifunnet i rettssystemet.

Rett etter drapet ble også en annen mann, i 50-årene, pågrepet og varetektsfengslet i tre måneder. Politiet manglet imidlertid bevis, og løslot ham. Mannen ble tilkjent 700.000 kroner i erstatning.

Mer fra Dagsavisen