Innenriks

Hissig om høring

ARBEIDSMILJØLOV: - Er det noe annet som egentlig ikke er på ­høring, så ville det vært kjekt å få greie på dette nå, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken.

Arbeidstakerorganisasjonene reagerer sterkt på det de mener er forhåndskonkludering av arbeidsminister Robert Eriksson: Tidligere denne uka slo han fast at det blir generell adgang til å ansette midlertidige i enten ni eller 12 måneder. Dette utspillet kom bare dager før høringsfristen på forslaget går ut. I Dagsavisen i går kalte LO prosessen for et «skinndemokrati». YS mener det kan gå ut over trepartssamarbeidet at ministeren konkluderer før han hører partene.

Les også: Trosser mostand mot midlertidig ansettelse

Avviser konklusjon

Til Dagsavisen avviser Eriksson at han har forhåndskonkludert. Han sier at: «Det vi inviterer til nå er at høringsinstansene skal komme med forslag til hvordan vi kan lage gode begrensninger og trygg ordning som forhindrer misbruk. Det er det vi har invitert til. Jeg har ikke konkludert når det gjelder begrensningene». På spørsmål om Eriksson mener organisasjonene misforstår når de mener høringen handler om mer enn å begrense misbruk av midlertidige, sier han at organisasjonene selv må svare.

- Har dere misforstått, Solbakken?

- Vi leser det vi har fått fra departementet. Det er ganske vanskelig å misforstå. Hvis Eriksson mener det han sier nå, er det en definisjon han har funnet på. Da lurer jeg på hvordan det er med resten av forslagene vi har på høring - er det noe der også som egentlig ikke er på høring så ville det vært kjekt å få greie på dette nå, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken, som viser til at regjeringen vil ha innspill på forslagene om blant annet kollektiv søksmålsrett, søndagsarbeid, endret arbeidstid, regler om aldersgrenser og straffebestemmelser i arbeidsmiljøloven innen 9. oktober.

Les også:

Dramatisk brudd

Solbakken kaller Erikssons framferd for «arbeidslivspolitisk diktatur».

- Dette er et dramatisk brudd med norsk forvaltningsskikk, derfor bruker jeg et så sterkt begrep. Dette setter ordinære prosesser til side. Å lage en narrehøring er ikke noe vi forbinder med det norske politiske samfunnet, uansett regjering. Jeg kan ikke huske at noen har drevet med denne sporten der, sier Solbakken.

- Det er pussig å framstille det som om lovendringene ikke er til høring, men bare et underavsnitt av høringen. Eriksson prøver å snakke seg vekk fra hovedsaken og realitetene. Men argumentene faller på sin egen urimelighet. Dette viser igjen at høringen rundt midlertidig ansettelser er en skinnhøring og ikke fair play, sier UNIO-leder Anders Folkestad.

Han reagerer også på at Eriksson sier han skal få innspill på hvordan hindre misbruk:

- Når han uttrykker det sånn, illustrerer det at han er på farlige veier. Egen ordbruk viser at forslaget legger risikoen på arbeidstaker, sier Folkestad.

Les også:

Erikssons forsvar

Eriksson får imidlertid støtte fra Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO. De opplever prosessen som ryddig:

- Eriksson følger opp det regjeringen sier i regjeringsplattformen og som de vant valget på. Så dette kommer ikke som noen overraskelse på oss. Eriksson har også sendt ut på høring flere alternativer som han ønsker innspill på. Vi opplever at dette har vært en god prosess og vil levere vårt høringssvar før fristens utløp.

I en e-post sier Robert Eriksson at han ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer til Dagsavisen om denne saken.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen