Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk for å tukle med trepartssamarbeidet. FOTO: MARTE CHRISTENSEN/NTB SCANPIX

Hisser på seg LO

ARBEIDSLIV: Statsminister Erna Solberg (H) gikk til angrep på trepartssamarbeidet under torsdagens partilederdebatt. Det får LO til å steile.

Det var under partilederdebatten torsdag kveld at statsminister Erna Solberg (H) kom med uttalelsene som har fått LO til å reagere. Statsministeren ble utfordret på trepartssamarbeidet og regjeringens vilje til å konsultere arbeidslivets parter i forkant av lovforslag og andre politiske vedtak. Har regjeringen tillit til partene i arbeidslivet, spurte Støre.

 

Reagerer

- Nei, det at du skal lukke deg inne på et rom og bestemme, det er ikke demokrati. Vi legger ut forslag på høring for å høre hele samfunnets syn på dette, det er demokrati, svarte statsministeren da.

Etter uttalelsen reagerte andre nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen, på Twitter: «Der kom katta ut av sekken. Erna Solberg anser trepartssamarbeid som udemokratisk og noe som skjer i de lukkede rom». Solbergs uttalelser gjør Gabrielsen svært bekymret.

- Partssamarbeidet er en av grunnpilarene i den nordiske modellen, som har vært med på å skape noen av verdens høyeste nivåer på sysselsetting, arbeidsdeltakelse, verdiskaping og produktivitet, utdyper han til Dagsavisen.

Når Solberg sier at en høring eventuelt er mer demokratisk enn forhåndskonsultasjoner, mener Gabrielsen at det viser at hun ikke har skjønt sammenhengen.

- Det er ikke sånn at konsultasjoner skal erstatte brede høringer. Dette handler om å hente inn kunnskap fra alle parter som kjenner arbeidslivet best, som YS, Spekter, Virke og NHO. Dette er ikke kun snakk om LO, sier han.

 

Les også Arne Strand på Nyemeninger.no

 

Reduserer tillit

Også Gahr Støre reagerte på Solbergs uttalelser i etterkant debatten.

- Igjen er det denne Høyre-tenkningen om at hvis alle skal høres, så kan de ikke konsultere med partene i forkant. Men jeg mener det er fullt mulig å gjøre begge deler, sier han til Dagsavisen.

Støre presiserer at den norske modellen, med et tett samarbeid mellom regjeringen og arbeidslivets parter, er basert på tillit. Han mener Solbergs uttalelser derfor kan være skadelige.

- Nå har regjeringen klart å redusere denne tilliten, og det kan forverre norsk arbeidsliv, sier han.

 

Slår sprekker

Til Dagsavisen forklarer statsministeren at hun ikke ønsker å avskaffe trepartssamarbeidet, men at regjeringen har sendt ut et høringsforslag med ulike varianter av endringer «for å nå det mer fleksible arbeidslivet som regjeringen mener er riktig».

- Og så kommer vi til å gjøre som vi alltid har gjort, gå inn og lytte til de innspillene som kommer, både fra arbeidslivets parter, men også fra andre deler av det norske samfunnet, sier hun til Dagsavisen.

Gabrielsen blir ikke særlig betrygget av Solbergs sitat.

- Trepartssamarbeidet er kjennetegnet av sterke og jevnbyrdige organisasjoner, der alle parter har likeverdig nivå. Når en av partene nedprioriterer det institusjonaliserte arbeidet, slik Solberg gir uttrykk for nå - da står samarbeidet i fare for å slå sprekker, sier han.

samfunn@dagsavisen.no

Les også Dagens leder på Nyemeninger.no