Innenriks

Her lærer au pairene å slå tilbake

FORSVAR: Gjennom Au pair-senteret lærer Jenteforsvaret au pairer å forsvare seg mot angrep. Dette året kan være det siste kurset som holdes. Regjeringen vil kutte all støtte til senteret.

14 jenter fra vidt forskjellige steder i verden, har funnet veien til Au pair-senteret i Fagforbundets lokaler i Oslo. Senteret tilbyr rådgivning til au pairer i Norge, men legger også til rette for sosiale aktiviteter. Noe av målet er at au pairene skal få et større nettverk med venner, mens de er her, og unngå å bli isolerte. Denne søndagen holder organisasjonen Jenteforsvaret kurs i selvforsvar.

Risikerer nedleggelse

Mye er blitt gjort for å bedre au pairenes kår i Norge de seneste årene, etter flere avsløringer om grov utnyttelse på mange ulike måter.

Ett av tiltakene var Au pair-senteret, som tilbyr rådgivning og hjelp til de som har problemer med vertsfamilien, eller spørsmål om sine rettigheter. I tillegg har de sosiale arrangementer og kurs. Senteret drives av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, og ble først opprettet i desember 2012.

- Au pair-ordningen skal være en kulturutveksling med faste rammer for lønn og arbeidsoppgaver. Du skal anses som en storsøster eller storebror i familien. Men det hender at man som au pair blir utnyttet som rimelig arbeidskraft. Det er dét Au pair-senteret vil motarbeide ved å gi hjelp og juridisk veiledning. I tillegg har vi et sosialt tilbud, sier Lossius fra Norsk Folkehjelps solidaritetsungdom.

Flere tar kontakt

Han og leder Christine Beck Jørgensen i Fagforbundet ungdom, reagerer sterkt på at senteret nå står i fare for å legges ned, fordi regjeringen vil avvikle bevilgningen på tre millioner kroner.

- Gjennom arbeidet gjort her på senteret har vi avdekket alvorlige tilfeller av det vi mener er menneskehandel, sier Jørgensen.

Lossius sier de også har avdekket seksuelle at overtramp har skjedd innenfor rammene av au pair-ordningen.

NRK skriver at senteret har hatt over 650 henvendelser i år. Det er en dobling fra i fjor.

Slagkraft

På Jenteforsvarets selvforsvarskurs har de unge kvinnene begynt å bli varme i trøya. De skriker «nei!» slik at det ljomer i Fagforbundets lokaler, og nå øver de seg på å slå med all sin kraft, og hvordan de kan forsvare seg ved å utnytte svake punkter på kroppen til angriperen: Skrittet, halsen, ansiktet og kneet.

Det er en lattermild stemning, men når slaget skal settes hardt inn i puta instruktørene holder opp, blir minene strenge. Blant dem som slår til er peruanske Angela Milla. Hun har vært i Norge i ti måneder. Hun er gravid, og sier hun er på kurset for å kunne lære jenta si å forsvare seg når hun blir født.

- Jeg kom til Norge på grunn av kjærligheten. Jeg møtte den norske kjæresten min i Peru, nå bor vi her sammen, forteller Milla.

- Bedre enn psykolog

Hun følte hun fikk mye ut av kurset, spesielt den første delen der en kunne fortelle om egne erfaringer.

- Det er godt å kunne snakke ut og dele erfaringer. Dette funker langt bedre enn en psykologitime, sier hun.

Elvira Riomalos fra Filippinene var svært aktiv på det to timer lange kurset, og var storfornøyd med utbyttet.

- Menn bruker ofte styrken sin også til å manipulere kvinner, og gjøre dem utrygge. Nå har jeg lært at jeg kan forsvare meg med disse teknikkene. Jeg trenger ikke bare sitte og vente på at en skinnende ridder skal komme å redde meg, sier Riomalos.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Deler erfaringer

Anna Lund Bjørnsen er instruktør og sitter i styret i Jenteforsvaret.

– Det er bra at vi får muligheten til å tilby dette kurset til en utsatt gruppe, som au pairene, sier Bjørnsen.

De har lagt opp kurset slik at de unge kvinnene først kan snakke sammen og dele sine erfaringer. Har de opplevd at menn har gitt dem oppmerksomhet de ikke vil ha? Hvordan var det, og hva gjorde de da? Instruktørene starter med å dele noen av sine erfaringer.

Jenteforsvaret sier selv at de driver feministisk selvforsvar.

– Vi vil bygge ned myten om voldtekten som noe som kun skjer på gata. De som utsettes for voldtekt kjenner i de fleste tilfeller voldtektsmannen, og er dermed mer utsatt for vold i eget hjem, enn ute på gata. Så vil vi bevisstgjøre
jentene på at de er verdt å forsvare, at de har rett til å forsvare seg og at de kan forsvare seg. Både ved å bruke stemmen og ved at de får kjenne på egen styrke, sier Bjørnsen.

Jenteforsvarets instruktører har tidligere arrangert kurs gjennom Sosialistisk Ungdom. Mange husker organisasjonen fordi SV-leder Audun Lysbakken som barne-, likestillings og inkluderingsminister innvilget en bevilgning til dem som ikke var offentlig utlyst. Avsløringen, som Dagbladet sto bak, endte med at Lysbakken gikk av. Jenteforsvaret fikk ikke nye bevilgninger etter dette.

– Vi er basert på frivillig engasjement. Vi holder det gående ved å ta betalt for kursene. For dette kurset får vi 2.000 kroner fra Au pairsenteret, slik at tilbudet er gratis for dem som deltar her, sier hun.

Mer fra Dagsavisen