Innenriks

Her fanger de sola

ØKONOMISK: Med solfangere på taket sparer ekteparet Håkon Borch og Eli Lindberg i Moss bortimot 8.000 kroner i året på strømregningen.

Solfangeranlegget, som Håkon Borch delvis monterte selv i 2011, kostet om lag 75.000 kroner. I tillegg kom en regning på noen tusenlapper fra rørleggeren. Han brukte et par dager på å koble rør, blant annet fra solfangerne på taket til vanntankene i kjelleren.

- Det tar nok ti-tolv år før denne investeringen lønner seg for oss. Men jeg er sikker på at dette anlegget kan leve i 50 år uten at det trengs noe kostbart vedlikehold. Her er det ingen slitasjedeler som kommer til å ryke, sier Borch.

Lite utbredt i Norge

Både solfangere og solceller benytter seg av solas stråler, men solceller omdanner solenergi direkte til elektrisitet. I boliger brukes solfangere til å varme opp vann, for eksempel til dusjen, kjøkkenvasken, radiatorer og vannbåren gulvvarme.

Håkon Borch og Eli Lindebergs bolig i Moss er en av ytterst få i Norge med solfangeranlegg.Til tross for at Enova kan gi opptil 10.000 kroner i støtte til dem som får solfangeranlegg installert i boligen sin, er det bare utbetalt støtte til 294 boligeiere. Hvor mange som har solfangeranlegg uten å ha fått Enova-støtte, er ukjent. Men det er sannsynligvis et fåtall, ifølge Enova.

Siden ordningen ble opprettet i 2010, har om lag 1.500 nordmenn søkt støtte til å installere solfangere. De fleste har fått ja, opplyser Anna Barnwell, markedssjef for bolig hos Enova.

Hun vet ikke sikkert hvorfor bare 22 prosent av dem som har søkt og fått ja, faktisk har gjennomført installasjonen av sitt planlagte solfangeranlegg. Solfangst er faktisk det desidert minst populære boligtiltaket blant dem Enova gir støtte til.

- Sammenlignet med andre tiltak er ikke solfangere noe dyrere. De som har installert solfangeranlegg, er veldig fornøyde, og undersøkelser viser at solfangerne er gode og effektive. Vi håper flere nordmenn får øynene opp for denne måten å utnytte solenergien på, sier Barnwell.

Idealister

I land som Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike er solfangeranlegg mye mer utbredt i boliger enn de er i Norge. Her i landet har derfor ikke rørleggere - eller andre montører - fått anledning til å opparbeide seg den kompetansen som trengs for å installere anleggene.

Åshild Lappegard Hauge, seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, har sett nærmere på hvem eierne av solfangeranleggene er. Hun forteller at det dreier seg om ressurssterke miljøidealister med teknisk innsikt og spesiell interesse for energiløsninger.

- Vi intervjuet sju eiere av hus med solfangere og fant ut at nesten alle eierne hadde så god teknisk kunnskap at de kunne kontrollere at rørleggerne gjorde jobben riktig. Noen av huseierne måtte sågar bistå montørene med installasjonen, fordi det var innviklet og nytt for dem, forteller Hauge.

Noen systemer er ganske kompliserte å håndtere etter installasjon. Men dette er tydeligvis i ferd med å endre seg. Flere produsenter har nå begynt å selge solfangere i pakkeløsninger der alle de nødvendige komponentene er inkludert, og de skal være enklere både å installere og bruke.

Gratis om sommeren

Håkon Borch er svært fornøyd med husets solfangere.

- I månedene fra april til oktober er nesten all vannoppvarming gratis. I årets kaldeste måneder må vi ha litt hjelp fra en vedkjel og en nyinstallert luft til vann-varmepumpe. Varmtvann utgjør en stor del av energiforbruket i et hus, men vi har redusert strømforbruket betraktelig takket være solfangerne. Det er det helt sikkert mange andre som også ønsker å få til, bemerker han. (NTB) tema)

Mer fra Dagsavisen