Innenriks

Her er OL-tilskuerne som fant fram

OL på russisk: Det er glissent på tribunene i Sotsji. Men i snøfonnene finner man alltid nordmenn. De som rakk fram i tide.

SOTSJI (Dagsavisen): Norske lusekofter og kubjeller har preget utallige internasjonale mesterskap de siste årene. Også i Kaukasus-fjellene ovenfor Sotsji finner man det særpregede norske. Men det er uvant få av dem. For å bli stemplet inn som olympisk tilskuer i 2014 i Russland er ikke gjort i en håndvending.

- Jeg har IKKE kjøpt de kostbare OL-pakkene hjemme, sier en begeistret Olav Apeland til Dagsavisen.

Han står sammen med Marthe Nå Nordtveit oppe i den tyngste bakken ved skistadion, der Petter Northug har gått på smell etter smell de siste dagene.

De er tett på begivenhetene. Og norske strikkejakker og hjelmer er yndede fotoobjekter for blide russere som gjerne vil bli avbildet sammen med rare nordmenn.

- Dette er moro, men den er dyr. Jeg tror inflasjonen setter nye rekorder i OL-regionen. Selv i Moskva hadde prisen på vandrerhjemmet steget fra 11 til 90 kroner. De sa det var på grunn av OL, sier Olav fra Haugesund.

Ikke OL-pakke

Han er en av dem som ville prøve å komme seg til OL på egen hånd, uten å bli presset inn i ferdige pakketurer.

- Til slutt fant vi et sjarmerende «guesthouse» i Adler (landsby nær OL-parken, journ.anm.) med en gammel russisk kone som skjemmer oss bort, sier Olav, som synes det er overraskende fritt og godlynt stemning på skistadion.

Men veien for å komme hit var lang. Og heller ikke her finner vi lokalbefolkningen.

- Jeg brukte vel noen timer på nettet. Man må jo ha visum og man må ha en invitasjon for å få visum, og jeg fikk ordnet det via bekjentskaper, forteller han.

Nå står han med en burk i høyrehånda, og flagget i den venstre, og ser ut over «Laura». Arenaen som er hogget ut i villmarka 1.500 meter over Svartehavet. Det tar to og en halv time å komme hit fra våren nede ved vannkanten.

- Men det flotte er at russerne har gratis transport i hele OL-regionen. Det flyter i hvert fall, sier han.

Flekkefjord og Sør-Afrika

Litt lenger ned i lia finner vi et britisk og norsk flagg i samspill.

Hva er dette?

- Når man kjøper OL-billetter i England er man ganske smart, sier Glen Kidd, som er her sammen med sin norske venninne Britt Garwood fra Flekkefjord.

Opprinnelig er han fra Sør-Afrika.

- Vi var på det fantastiske sommer-OL i London i 2012, og da bestemte vi oss også for å oppleve vinterlekene, sier Britt.

- Og her står vi!

Kontrasten kan nesten ikke bli større. OL i London var folkefest midt i byen. Her er det litt fest for tilreisende oppe i fjell få har adgang til.

For Glen og Britt er det en annerledes opplevelse.

- Russerne er hyggelige, men det er ikke så mange vi treffer, gliser Glen og innrømmer at han er på sitt første skirenn. Og han hadde aldri trodd det skulle skje i Kaukasus-fjellene.

Dyrere enn Norge

Skistadion oppe i fjellet er en av få arenaer der det er en viss atmosfære å la seg begeistre av. Det er mye folk ved skitraseene nær stadion.

Slik er det ikke på andre arenaer. Dette er et OL uten en stor lokalbefolkning til stede.

- Ja, jeg aner vel at dette er en fest for dem som kan betale. Selv nordmenn synes jo dette er dyrt og det sier vel det meste, sier Apeland, som også var på OL i Vancouver for fire år siden. Han er mer globetrotter enn vanlig turist.

- I Vancouver bodde jeg mye på flyplassen. Der var det godt og varmt, sier han.

En gjeng andre nordmenn kommer skliende, og noen russere og sveitsere (!) vil gjerne ta bilder av hverandre.

Stemningen er oppløftet. Dette er ikke hooligans på tur.

Alle kartlegges

Under ski-VM i Val di Fiemme i fjor var det mange tusen norske tilskuere. I Sotsji er det kanskje noen hundre.

Det norske selskapet Sponsorlink opplyser at en tredagers pakke med hotell og fly for to personer koster rundt 25.000 kroner.

Og turen hit må planlegges lenge. Man skal gjennom et omfattende byråkrati for å få OL-billett. Man må også ha et eget bevis rundt halsen på at man er registrert og godkjent.

- Det er jo uvant å bli skannet av sikkerhetsvakter både på vei inn og ut av toget, sier Marthe.

Men innrømmer at hun er glad for at det er slik.

- Det er jo utvilsomt et litt skummelt område. Det har vært mye negativt fokus. Jeg er glad sikkerhetsnivået er høyt. Men jeg har bare positive ting å si om de russerne vi har møtt. De er blide og gjestfrie, sier hun.

Neste vinter-OL går i Pyeongchang i Sør-Korea. Der blir det kanskje enda færre nordmenn.

reidar.sollie@dagsavisen.no

OL i Sotsji

Det 22. vinter-OL i rekken.

Første vinterleker i Russland.

Elleve arenaer ved havnebyen Adler og fjellpartiet Krasnaya Polyana.

Selve byen Sotsji har ingen øvelser.

Dyreste vinter-OL noensinne.

Norske deltakere: 118 (ny rekord).

Første vinter-OL: Chamonix 1924.

Forrige vinter-OL: Vancouver, Canada 2010.

Neste vinter-OL: Pyeongchang, Sør-Korea 2018.

Norge har arrangert OL i Oslo 1952 og Lillehammer 1994.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen