Innenriks

Her er de viktigste vedtakene på Høyres landsmøte

Aktiv dødshjelp, pappakvote, tiggeforbud og lakseskatt er blant sakene som er mest kontroversielle for regjeringspartiet.

«Norges viktigste politiske verksted» skrøt Høyre av seg selv da landsmøtet på Gardermoen ble åpnet fredag.

Det regjeringsbærende partiet lager ikke nytt partiprogram denne helgen, men partiets prinsipprogram skal oppdateres.

Samtidig behandles tre såkalt storresolusjoner, altså omfattende uttalelser, om utenrikspolitikk, lokal verdiskapning og bærekraft i landets kommuner og fylker.

Med andre ord lages det likevel ny politikk på sentral områder – her er de viktigste vedtakene.

LES OGSÅ: Wara er «helt på linje» med samboeren om at hun er uskyldig. Det vil ikke Solberg mene noe om

Pappakvote

Til Dagsavisen fredag sa stortingsrepresentant og leder i Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, at hun mener det beste for barnet er om permisjonen blir likere fordelt mellom mor og far.

– Det er til barnets beste å knytte bånd til far så tidlig som mulig. Mye tyder også på at mor og far får en bedre relasjon om byrdene hjemme blir likere fordelt, sa Lunde.

Men lørdag ble det vedtatt av partiets langsiktige mål er at familiene selv skal få fordele foreldrepermisjonen. Det betyr at Høyre sier nei til en egen pappakvote, men det er ikke klart når målet skal innfris.

i juli i fjor ble fedrekvoten økt fra 10 til 15 uker, og Venstre fikk gjennomslag for en tredeling av permisjonen. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har gjort det klart at det er uaktuelt for regjeringen å gjøre endringer nå.

Her er Hege Ulstein om Erna Solbergs partiledertale og hvordan Wara-saken preger Høyrelandsmøtet:

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har nettopp holdt sin landsmøtetale. Spørsmålet er likevel om Wara-saken vil overskygge hele landsmøtet. Hege Ulstein kommenterer.

Posted by Dagsavisen on Friday, March 15, 2019

Aktiv dødshjelp

Under debatten gikk nestleder og helseminister Bent Høie på talerstolen og argumenterte mot at «staten skal hjelpe noen med å dø».

Høie fikk flertallet i landsmøtesalen med seg i at Høyre går mot aktiv dødshjelp.

LES OGSÅ: Selv om Norge bruker absolutt alle økte inntekter de neste årene på forsvar, vil det ikke være mulig å nå Nato-målet på 2 prosent av BNP innen 2024 uten å kutte andre utgifter

Tommel ned til tiggeforbud

I forslaget til nytt prinsipprogram som redaksjonskomiteen i partiet kom med til landsmøte, lå det inne en formulering om at det er en menneskerett å tigge.

Flere fylkeslag, som blant annet omfatter de store byene Oslo og Bergen, ønsket imidlertid en fortsatt mulighet til kommunale forbud.

Det sier Høyre nå nei til.

LES OGSÅ: En triumferende Solberg slo tilbake: – La meg si det med ord som Dagsavisen og VG kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lyktes

Hardere lut mot gjenger

Landsmøtet stemte for å innføre en lov om sivilrettslig inndragning og styrke arbeidet med å beslaglegge verdier som ikke kan være ervervet på lovlig vis.

Samtidig vil Høyre nå åpne for at politiet kan gi enda høyere bøter for å bære kniv.

Partiet vil også øke bruken av ungdomsfengsler for unge mellom 15 og 18 år og vurdere om ungdom kan dømmes til en kombinasjon av fengsel og ungdomsstraff.

Lakseskatt

Landsmøtet sa nei til en såkalt lakseskatt - altså grunnrentebeskatning av oppdrettsnæringen. Konkret innebærer det en skatt på oppdrettsnæringens bruk av fellesskapets fjorder og havområder

Det samme gjorde Venstre på sitt landsmøte sist helg, og dermed er hvertfall to av regjeringspartiene mot.

Vedtakene kommer på tross av at regjeringen har satt i gang et utredningsarbeid om saken og mottar etter planen til høsten en utredning. Det ville verken Høyres eller Venstres landsmøter vente på.

P-piller og nei til reklame for kosmetiske inngrep

Høyres landsmøte sa ja til å gi gratis p-piller til jenter under 16 år. I tillegg vil partiet forby reklame for kosmetiske inngrep.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot er overrasket over det store flertallet begge forslagene fikk under landsmøtet lørdag.

– Ja, egentlig, for det var en del motforestillinger, sier hun til NTB.

Aktivitetsplikten utvides

Høyre går nå inn for å utvide aktivitetsplikten for å motta sosialhjelp.

Det tok arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til orde for i november i fjor.

– Jeg oppfordrer kommunene til å innføre arbeidsplikt også for voksne sosialhjelpsmottakere. Når kommunene nå har innført et system for aktivitetsplikt som fungerer for unge under 30 år, så vil de lett kunne gjøre det gjeldende for andre aldersgrupper, sa Hauglie til Dagbladet.

For to år siden innførte regjeringen lovendringen som gjør at alle unge under 30 år må være i aktivitet for å motta sosialhjelp.

Under landsmøtet på Gardermoen lørdag vedtok Høyre at de vil utvide aktivitetsplikten til å gjelde for alle.

Skolemat og fraværsgrense

Et av tiltakene som hadde støtte fra komiteen bak resolusjonen, var å innføre en enkel og sunn skolelunsj på alle skoletrinn. Det ble imidlertid nedstemt av landsmøtet.

Det ble også finanspolitisk talsmann Henrik Asheims forslag om å innføre fraværsgrense på ungdomstrinnet.

LES OGSÅ: Høyre-forslag om fraværsgrense på ungdomsskolen: – Sammenhengen mellom hva du har lært på ungdomsskolen har mye å si for hvordan det går med deg på videregående

Dagsavisen oppdaterer saken

Mer fra Dagsavisen