Innenriks

Hemmelighold av saker via Slottet

På 17 år er ingen klager over hemmelighold i statsapparatet blitt tatt til følge av regjeringens øverste klageinstans, Kongen i statsråd. Ingen innsyn gis fra kongens bord.

Dagsavisen kunne i går melde om et omfattende hemmelighold av saker og dokumenter i statsforvaltningen. Dette skjer til tross for statsminister Jens Stoltenbergs løfte om mer åpenhet og demokrati etter 22. juli.

Dagsavisen har undersøkt praktiseringen av offentlighetsloven, og begjærte innsyn i 1.000 saker som var under behandling i totalt ti departementer. Undersøkelsen avdekket nivået på hva som forsøkes hemmeligholdt for befolkningen. Selv et takkebrev fra Jens Stoltenberg til USAs president Barack Obama ble først forsøkt unntatt offentlighet - på sviktende hjemmelsgrunnlag.

Tommelen ned hele veien

Nå viser en undersøkelse gjort av en offentlighetsentusiast og gransker som kaller seg «Petimeteret», at statsapparatets øverste klageinstans, Kongen i statsråd, aldri har omgjort departementenes vedtak om å unnta dokumenter fra befolkningens innsyn. Granskeren har laget en grundig rapport om behandlingen av innsynsbegjæringene. Rapporten er blant annet sendt til Justisdepartementet og Norsk Presseforbund, og er lagt ut på nettstedet: udoc.no. Presseforbundet har opplyst at det vil ta resultatene opp med Justisdepartementet i forbindelse med en nylig påbegynt evaluering av Offentlighetsloven.

259 dokumenter

Fra 1995 og fram til sommeren 2012 har klager på avslått innsyn vært behandlet i 207 resolusjoner fra Kongen i statsråd. Siden 2007 omfatter disse innsynssakene 259 dokumenter. Statsråd holdes hver fredag, der saker tas opp når regjeringen er samlet hos Kongen eller Kronprinsregenten. Ingen av klagerne har fått medhold. Det ble gitt innsyn i to dokumenter, men dette var i henhold til det innklagede departementets forslag.

- Det vil si at departementet har fått medhold i 100 prosent av sakene som er behandlet i statsråd, skriver «Petimeteret» på nettsiden offentlighet.no som er et nettsted drevet av Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Institutt for Journalistikk.

«Petimeteret» er en person som opprettet et prosjekt våren 2011 som går ut på å kreve innsyn i dokumenter fra forvaltningen som anonym, for å følge og prøve ut hvordan statsapparatet praktiserer offentlighetsloven. Dagsavisen har vært i kontakt med «Petimeteret» via epost for et intervju, men granskeren ønsker å opprettholde sin anonymitet for å kunne fortsette å søke innsyn som anonym.

Lovpålagt svarfrist brytes

Dagsavisens undersøkelse viser at så mange som fire av ti saker, som i utgangspunktet ikke var merket «unntatt offentlighet», ble unntatt i et departement etter at avisen begjærte innsyn. Totalt brukte departementene offentlighetslovens paragrafer for å unnta dokumenter i 189 - eller nær 20 prosent - av de 1.000 sakene det ble begjært innsyn i.

Den som får avslag på innsyn kan, innen tre uker, be om en nærmere begrunnelse for avslaget. Dagsavisen krevde begrunnelse for alle saker som ble unntatt offentlighet. Departementet eller forvaltningsorganet skal ifølge offentlighetslovens § 31 «gi skriftleg grunngiving snarast råd og seinast innan ti arbeidsdagar etter at kravet vart motteke». Undersøkelsen viser at den lovpålagte svarfristen brytes grovt av departementene. I gjennomsnitt bruker departementene tre uker på å begrunne sine avslag.

Dagsavisens startet sitt offentlighetsprosjekt 31. januar. Etter å ha fått svar på de 1.000 innsynsbegjæringene, sendte avisen krav om begrunnelse der departementene avslo innsyn. Justisdepartementet brukte lengst tid, og fikk tilsendt krav om begrunnelse 22. februar. Først én måned senere - den 21. mars - mottok Dagsavisen siste svar.

13 klager, 13 avslag

Den videre behandlingen av innsynsbegjæringene fra Dagsavisen understøtter «Petimeterets» undersøkelse og gir en bekreftelse på at praksis gjennom de siste 17 årene videreføres, tross løfter om mer åpenhet og demokrati.

Etter å ha brukt alle offentlighetslovens muligheter til å få innsyn, klaget Dagsavisen 13 av sakene som konsekvent ble unntatt offentlighet, inn for Kongen i statsråd. I midten av juni i år var siste klage behandlet av regjeringens øverste klageinstans. Resultat: 13 avslag av Kongen i statsråd. Ingen av klagene fikk medhold.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen