Innenriks

Helsetoppenes stol-lek

Det kan blåse friskt rundt utsatte lederposisjoner i Helse-Norge. Men når noen tar sin hatt og går, er neste toppjobb som regel rett rundt hjørnet.

Torsdag gikk Bente Mikkelsen av som administrerende direktør for mastodontforetaket Helse Sør-Øst (HSØ). Det siste året har tillitsvalgte og politikere flere ganger krevd at Mikkelsen skulle gå, blant annet fordi den såkalte Hovedstadsprosessen har løpt løpsk (se faktaboks).

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har egenhendig funnet en toppjobb i Verdens helseorganisasjon (WHO) til Mikkelsen, og over nyttår flytter hun til jobben i Genève - det til tross for at flere hevder det er å sparke en dårlig leder oppover. Fram til da skal hun jobbe i departementet, mens Peder Olsen er konstituert som toppsjef i HSØ. Det mange regner som en uriaspost, kommer snart på stillingsmarkedet. Hvem som ønsker å ta over stafettpinnen etter Mikkelsen, er ennå uklart.

Vil ha friskt blod

De siste tre årene har flere toppsjefer i den enorme helseregionen skiftet jobb, både frivillig og ufrivillig. Noen har gått etter skandaler, noen i protest, atter andre har ridd stormen av. Felles for de fleste er at de har gått videre til nye toppjobber - mange i samme foretak. Dagsavisens oversikt viser til dels tette nettverk i Helse-Norges maktelite.

Pasientombud Knut Fredrik Thorne i Akershus mener det er problematisk at mange av de samme personene turnerer toppstillingene i HSØ.

- Jeg kunne ønske meg litt friskt blod i systemet, sier ombudet.

På spørsmål om hvem han ønsker til å ta over roret i Helse Sør-Øst og ansvaret for sykehustilbudet til 2,7 nordmenn, svarer Thorne:

- Stakkars menneske som skal inn i den jobben. Det må være en tøff og sterk leder.

Ombudet får støtte av Heidi Espvik, som er tillitsvalgt for Yngre legers forening på Akershus universitetssykehus (Ahus).

- Vi trenger en ryddig prosess for å få noen som ikke er bundet opp i for mange lojalitetskonflikter fra før, som kan stå fritt og ønsker å føre en god dialog med de ansatte, sier Espvik om den ledige toppjobben.

KrF: Stolleken 
fortsetter

I opposisjonen er reaksjonene på Mikkelsens avgang slik: Godt, men sent. KrF-leder Knut Arild Hareide karakteriserer Mikkelsen som «regjeringens lydige pike i jobben» overfor NTB.

- Det som nå trengs er en type av Siri Hatlens format, en som tør å si ifra til regjeringen når budsjettsituasjonen ikke er holdbar, sier han, som imidlertid frykter og forventer at Ap nå «fortsetter stolleken».

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen