Innenriks

Helsesykepleiere får ikke betalt for å gi ut influensavaksine – men det gjør fastlegene

Kun fastleger blir kompensert for å gi ut årets influensavaksine. Men i mange kommuner er det helsesykepleierne som gjør jobben, ifølge Norsk Sykepleierforbund (NSF). – Har skapt et voldsomt sinne, sier lederen for helsesykepleiere i NSF.

Regjeringen har oppfordret alle som er i risikogruppen for koronasmitte til å ta årets influensavaksine for å unngå dobbeltinfeksjon. Men det er kommunene selv som må dekke kostnaden for vaksineringen av disse. 

Det slipper landets fastleger. De blir tvert imot honorert med 200 kroner for hver dose de setter fram til 30. juni neste år – 150 kroner er refusjon fra helsemyndighetene via Helfo, mens 50 kroner er egenandel fra pasientene.

Ordningen er ny av i år og gjelder for denne influensasesongen. Pengene hentes fra folketrygden, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Helsesykepleiere landet over reagerer.

– Dette har skapt et voldsomt sinne. Jeg har fått utallige e-poster fra helsesykepleiere landet over som opplever dette som dypt urettferdig, sier Ann Karin Swang, som er leder i Landsgruppen for helsesykepleiere i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Saken fortsetter under bildet. 

###

 Ann Karin Swang i Landsgruppen for helsesykepleiere. Foto: NSF

Les også: Ikke nok influensavaksiner til alle i risikogruppene

Hardt presset 

Swang forteller at det i mange kommuner er helsesykepleiere ved helsestasjoner og i skolehelsetjenesten som tar størstedelen av vaksineringsjobben, og ikke fastlegene. Derfor bør de kompenseres på samme måte, mener hun.

I år er det ventet at flere enn noen gang vil få satt influensavaksine, skriver NTB. Det er kjøpt inn 1,2 millioner vaksinedoser, en økning på 50 prosent fra i fjor.

– Det er snakk om en ganske formidabel jobb med organisering, registrering og oppfølging, sier Swang og fortsetter:

– På grunn av pandemien må vaksineringen skje på en annen måte enn før. Mange steder må kommunene leie lokaler for å få plass til alle og finne folk som kan passe på dem, og det koster penger.

Hun er bekymret for at en allerede hardt presset kommunehelsetjeneste skal bli satt under enda sterkere press på grunn av vaksineringskostnadene. Ifølge Swang er det allerede kommet signaler om at kommuner må kutte i antall helsesykepleiere.

– Vår tjeneste er allerede hardt rammet av koronapandemien. Vi har et etterslep på mange måneder å ta igjen, og mange ansatte er blitt satt til å gjøre andre oppgaver enn de pleier. Smittevern er en del av vårt mandat, og det klager vi ikke på, men slik det er nå blir kommunehelsetjenesten misbrukt.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Alle i risikogruppen blir bedt om å ta årets influensavaksine. Her fra et møte om influensasesongen med FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB 

Les også: Frykter dobbel byrde – masseproduserer influensavaksiner (+)

Må sette ned prisen 

Under normale omstendigheter kan kommunene dekke inn noen av kostnadene ved å ta betalt for vaksinen, forklarer Swang.

Men når helsemyndighetene har bestemt at den kun skal koste 50 kroner hos fastlegen, kan ikke kommunene legge seg på et høyere prisnivå, mener hun. 

– Det vil oppleves urettferdig og jeg tror det vil føre til at mange lar være å vaksinere seg, stikk i strid med målet om at flest mulig skal ta den, sier Swang.

Ifølge Swang har det i enkelte kommuner også skjedd at kommuneoverlegen har nektet helsesykepleiere å ta betalt for vaksineringen for å verne om fastlegene.

– Kan ikke de som trenger vaksinen bare dra til fastlegen?

– Da ville hele fastlegeordningen knekt sammen. Selve jobben med å sette vaksinen tar kun noen sekunder, men så må pasientene være til observasjon i 20 minutter etterpå, sier Swang.

Les også: Jordmor: – Hver eneste dag snakker jeg med gravide som synes det er vanskelig å være gravid nå (+)

– Vi tar alle utgiftene 

En av helsesykepleierne som reagerer på årets vaksineopplegg, er Liv Turid Steinsbø Halbmayr i Bømlo kommune i Vestland fylke.

Hun forteller at det i alle år har vært kommunens helsesykepleiere som har organisert vaksineringen, og at det har fungert godt. Derfor er det ulogisk at fastlegene får kompensasjonen, mener hun.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Liv Turid Steinsbø Halbmayr er helsesykepleier i Bømlo kommune. Foto: Privat

– Vi tar på oss alle utgiftene og alt arbeidet, og da blir det helt feil at fastlegene bare skal komme og hente vaksinen hos oss og få penger rett i lomma. Det er ikke deres skyld, men myndighetene har satt krokfot på oss, sier Halbmayr.

Ifølge Halbmayr tar kommunen vanligvis 200 kroner per vaksine, men har i år vært nødt til å sette ned prisen til 50 kroner.

Inntektene er ikke nok til å dekke utgiftene knyttet til kjøp av utstyr, nedvask av lokaler og overtidsbetaling av ansatte, forteller Halbmayr.

– Vi kan enten gå på et kjempetap, eller si at fastlegene skal ta det. Men det er å gå i helt feil retning. Vi kan ikke sluse alle inn på legekontorene. Dette må være en felles dugnad, sier hun.

Les også: Sykepleierne reagerer på Oslos plan om bruk av frivillige til koronatesting (+)

Ba om møte 

Norsk Sykepleierforbund sendte nylig et bekymringsbrev til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ved statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) hvor de ba om et møte for å diskutere kompensasjonsordningen.

Møtet skal ha funnet sted andre uken i oktober. Ifølge Swang, som selv var til stede, viste departementet liten forståelse for forbundets bekymringer.

– De var ikke enige i at helsesykepleiere skal kompenseres på lik linje med fastleger, sier Swang.

Dagsavisen har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om det er riktig at departementet er uenig med NSF i dette. Det svarer ikke statssekretær Erlandsen på i e-posten hun har sendt Dagsavisen.

Hun svarer heller ikke på om kommunene selv må ta denne utgiften, men nøyer seg med å vise til at influensavaksinen er kommunenes ansvar. Bruken av fastleger til vaksinering varierer ifølge Erlandsen mellom kommuner.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20131107.
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB 

Les også: Kommunene loves full koronaerstatning og mer å rutte med

Gjør vaksinen gratis 

På spørsmål om hvorfor fastleger får kompensasjon og ikke kommunehelsetjenesten, skriver Erlandsen at departementet har gjort to tiltak for å øke vaksinasjonsdekningen og samtidig gi lavere pris til befolkningen. Ett av tiltakene er at kommunene får vaksinen gratis fra Folkehelseinstituttet (FHI). Tidligere har den kostet rundt 75 kroner, ifølge Erlandsen.

– Når selve vaksinen er gratis bidrar det til at prisen for å bli vaksinert kan være lavere enn tidligere når vaksinasjonen skjer i kommunal regi, for eksempel på helsestasjonen, skriver Erlandsen.

Det andre tiltaket er å senke prisen for vaksinen hos fastlegen til 50 kroner for personer i risikogruppen, som allerede omtalt. Ved frikort blir tjenesten gratis.

– Anbefaling om vaksinasjon og lav pris er viktige faktorer for høy oppslutning i risikogruppene, skriver statssekretæren.

Til Swangs bekymring om stramme kommunebudsjetter, viser Erlandsen til ekstrabevilgninger kommunene har fått i revidert nasjonalbudsjett og gjennom tiltakspakker.

– I tillegg kan kommuner som har hatt særlig store utgifter i forbindelse med utbrudd av covid-19 få disse dekket, skriver hun.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen