Politikk

Helseproblemer i kø for Erna og Siv

PÅ HELSA LØS: Hvordan skal nye helsereformer finansieres? Hvor mye marked skal det være i helsesektorene? Hvordan skal helsekøene kortes ned? Tida er inne for Høyre og Frp til å levere.

For helse var en hovedsak i valgkampen, men det er lite konkret å hente i samarbeidsavtalen. Nå må de to partiene gi svar i regjeringserklæringen på hvordan helsevesenet skal endres de neste fire årene.

- Samarbeidsavtalen snakker om at vei og bane må rustes kraftig opp i Norge. Jeg ser ingen lignende ambisjon på helse. Det står at «kvaliteten i helsevesenet heves». Det står bare der som en konstatering, ikke noe om hvordan. Du kan ikke vedta kvalitet. Det må skje gjennom politiske ambisjoner, ressurser, organisering og motivasjon.

Det sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Dagsavisen etter å ha lest samarbeidsavtalen som ble lagt fram mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF mandag kveld. Den avtroppende helseministeren er ikke imponert over det han leser, og er nå spent på hva Høyre og Frp vil komme fram til under forhandlingene om en regjeringsplattform.

Lovfestet omsorgsplass

For løftene var mange under valgkampen. Det ble gjentatt at helsekøene skal ned. Nå må de svare på hvordan det skal skje. Eldre skal få lovfestet omsorgsplass og eldreomsorg skal være statlig finansiert, om vi skal tro valgløftene.

Ikke bare må de svare på hvordan køene skal ned, men også på hvordan det skal finansieres. Kombinert med lovnader om skattekutt i milliardklassen og begrenset oljepengebruk, kan helsepolitikken gi høy temperatur på Sundvollen hotell.

Uenige om pengene

En ting har Høyre fått på plass i samarbeidsavtalen: Pasienter med rett til behandling skal kunne velge mellom private og offentlige sykehus dersom det er ventetid på de offentlige sykehusene. Pasientene skal ikke betale dette selv, regningen skal dekkes av staten.

Fritt behandlingsvalg har vært et kjernepunkt for Høyre i valgkampen. Men det skal ikke gjelde for alle i første omgang. Først skal ordningen gjelde pasienter med rusproblemer og innen psykiatri, deretter skal ordningen evalueres.

- Fritt behandlingsvalg er en viktig seier for Høyre. Det slo Høyres nestleder Bent Høie fast før han gikk bak lukkede dører i forhandlinger på Sundvollen.

I likhet med Høyre har Frp jobbet for å innføre fritt behandlingsvalg, men de to partiene er uenige om finansieringen.

- Det er nivået på bevilgningene som har vært hovedforskjellen, sier helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos (Frp) til Dagsavisen.

Siv Jensen har tidligere uttalt til VG at Høyre har adoptert Frps helsepolitikk, men beholdt Arbeiderpartiets finansieringsmodell.

- Mangler ambisjoner

Jonas Gahr Støre Ap) er spent på hva Frp og Høyre blir enige om.

- Det Siv sa i valgkampen var at hun var for fritt behandlingsvalg, for den ville sprenge handlingsregelen. Nå skal den ligge fast, så det blir spennende å se hvordan dette løses, sier Støre.

Helseøkonom Jan Abel Olsen mener Høyre går tilbake på valgløfter.

- Forslaget om fritt behandlingsvalg er betydelig mer begrenset enn Høyre kommuniserte før valget. Det er kun pasienter innen rus og psykiatri som får fritt behandlingsvalg.

Olsen er glad for at reformen skal evalueres før den innføres i full skala. Han legger merke til at de regionale helseforetakene ikke er nevnt i samarbeidsavtalen. Høyre og Frp ønsker å fjerne disse.

- Det kan bety at en avventer endringer her, sier Olsen.

Stykkpris

De blåblå vil også øke andelen innsatsstyrt finansiering (ISF). Det betyr at de offentlige helsetjenestene får penger fra staten etter hva slags diagnoser som settes og hvilke behandlinger som gjennomføres.

- Alt jeg har hørt fra Sykehus-Norge, er at de vil ha andelen ned. Det betyr mer stykkprisfinansiering, sier Støre.

Helseøkonom Jon Magnussen har studert Høyres helsepolitikk før valget. Han mener fritt behandlingsvalg kombinert med stykkprisfinansiering kan føre til overbehandling og kostnadsvekst. Men samtidig at økt konkurranse kan effektivisere sykehussektoren, og at det er det en blåblå regjering nå vil oppmuntre til.

- Vi ser i avtalen at det gjøres grep for at de offentlige og private sykehusene skal konkurrere på likere vilkår. Fritt behandlingsvalg innføres innen rus og psykiatri, mens ISF-andelen økes. Det er insentiver som gjelder alle andre behandlinger enn rus og psykiatri. Deretter skal en kompensere de offentlige sykehusene som har akuttbehandling, utdanning og forskning for de kostnadene de har, avslutter Magnussen.

sofie.prestegaard@dagsavisen.no

BLÅBLÅ HELSE

Venstre, KrF, Frp og Høyre 
er enige om blant annet 
dette på helsefeltet:

Kvaliteten i helsevesenet skal heves.

Andelen innsatsstyrt finansiering (ISF) økes.

En ny finansieringsmodell for akuttbehandling, forskning og utdanning i det offentlige helsevesenet.

Fritt behandlingsvalg innføres. Først for rus og psykiatri, deretter skal den evalueres.

Lovfestet rett til heldøgns pleie og omsorg utredes med sikte på innføring før 2017.

Bioteknologiloven evalueres.

KrF, Frp og Høyre er enige om:

Fastleger kan reservere seg for å gi behandling og henvisning i spørsmål om liv og død, som abort. Det etter en dialog med legeforeningen.

Mer fra Dagsavisen