Innenriks

Helsedirektoratet: Én av tre har økt risiko

Én av tre nordmenn har forhøyet risiko for alvorlig sykdom og død hvis de smittes av koronaviruset. Nå kommer helsemyndighetene med nye råd for å unngå smitte.

Saken er oppdatert

– Totalt dreier det seg om cirka 1,6 millioner mennesker, sier fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Helsedirektoratet definerer de som er i risikogruppene, som eldre over 65, og særlig de over 80 år, personer med hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft. I tillegg kan røyking og fedme kan øke risikoen for sykdom.

Nye råd

De nye rådene er utarbeidet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet og er ment som en hjelp både til de som er i risiko selv, og til deres pårørende.

De som tilhører risikogruppene, er eldre over 65 år, og især de over 80 år, personer med hjerte- og karsykdom, kronisk lungesykdom, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft.

Røyking og fedme kan også gi økt risiko.

Råd til personer i risikogruppene:

* Vær hjemme i den grad det er mulig

* Hvis du har tegn på sykdom, også kun lette symptomer, bli hjemme til du er frisk

* Hvis du må ut: unngå steder med mange mennesker, ikke bruk offentlig transport, særlig ikke i rushtiden.

* Vask hendene ofte og ha en flaske med spritholdig håndesinfeksjon med deg i lommen når du er steder hvor det ikke er lett tilgang på såpe og vann.

* Be dine venner, naboer eller familie om å ringe før de kommer på besøk. Spør dem om de har vært i utlandet siste to uker, om de hoster, har feber eller tungpustethet. Da bør de ikke komme på besøk, men heller bare snakkes på telefon.

* Unngå å røre nese, munn og øyne hvis du ikke har rene hender. Viruset kan smitte fra hendene til slimhinnene i nese, munn og øyne

Råd til pårørende:

* Sørge for at du ikke selv blir smittet.

* Vær særlig oppmerksom på de generelle reglene for hånd- og hostehygiene.

* Begrens fysiske besøk, bruk heller telefon eller internett for å holde kontakt

* Ikke reis på besøk til noen med særlig risiko for alvorlig sykdom med covid-19 dersom du har forkjølelsessymptomer, hoste, feber eller tungpustethet.

* Hjelp dine pårørende med for eksempel innkjøp av mat. Matvarene må settes utenfor døren, før man ringer på og sier i fra at de står der. Husk å holde god avstand.

Kilde: Helsedirektoratet

Mer fra Dagsavisen