Innenriks

Hele puslespillet ennå ikke lagt for frontfagene

Ved 6.30-tiden var noen biter på plass, men hele puslespillet fortsatt ikke ferdig lagt i meklingen for frontfagene.

Da riksmekler Kari Gjesteby møtte pressen etter fem timer på overtid, trodde hun fortsatt på en løsning.

– Det kan ta en time til. Det kan ta to timer til eller mer. Vi gir oss ikke før vi er ferdige, sier hun.

Ifølge Gjesteby var da mye på plass, men enighet om en del punkter koster penger, og derav ble det en del diskusjoner rundt hele pengepotten før Fellesforbundet og Norsk Industri enten blir enige om en avtale, eller det blir brudd. I så fall går 29.000 industriarbeidere i streik søndag.

Fortsatt usikkert

For Fellesforbundet er det å få to ukers lønnet permisjon for fedre i forbindelse med fødsel, et absolutt krav. Gjesteby vil ikke kommentere hvor langt partene har kommet for å nærme seg hverandre i dette spørsmålet, men gjentar at alt dreier seg om penger, også pappapermisjon, og at penger er vanskelig.

Streikefaren ble i forkant av forhandlingene betraktet som stor fordi lønnskravene følges av prinsipielle spørsmål knyttet til omsorgspermisjon ved fødsel, arbeidstid for oljearbeidere og regler for bruk av vikarer og innleid arbeidskraft.

Den tvungne meklingen hos Riksmekleren har vært i gang siden det ble brudd tirsdag.

Ramme aviser

En eventuell streik kan blant annet ramme storaviser som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagsavisen samtidig som terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik pågår. Årsaken er at Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for de ansatte som sørger for vedlikeholdet av maskinparken ved Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo.

Trykkeriets direktør Bjarne Andersen sier til Aftenposten at samtlige aviser uansett vil komme ut som normalt på søndag, men at streiken kan skape problemer utover i uka. Han vil søke Fellesforbundet om dispensasjon fra streiken og viser til at 22. juli-saken gjør det ekstra viktig å få avisene i trykken.

De sentrale lønnsforhandlingene i industrien, det såkalte frontfagoppgjøret, setter standarden for årets øvrige lønnsoppgjør.

Brudd

Også i byggfagoppgjøret er det brudd. Der er det meklingsfrist innen midnatt natt til mandag. Uten enighet i byggfagene går 18.500 ved 800 bedrifter ut i streik fra tirsdag morgen.

Det var Fellesforbundet som torsdag brøt meklingen i oppgjøret for byggfagene, i påvente av en avklaring i oppgjøret for frontfagene.

I årets lønnsoppgjør er det også risiko for streik i hotell- og restaurantbransjen etter at Fellesforbundet lørdag brøt meklingen. Hvis ikke partene blir enige, blir det streik fra torsdag. I første streikeuttak er det tatt ut 2.348 medlemmer på over 200 spisesteder, kantiner og hoteller i Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen