Heidi, Susanne og Knut får tariffavtale og 36.000 kroner mer i lønn

Etter tre uker én dag i streik kan de ansatte ved Troms Kjøkken juble. Nå får de tariffavtale og et solid lønnshopp.

Av Lene Svenning og Eva Ler Nilsen, LO Media

– Det lønner seg å stå på, sier Knut Robertsen, en av de fire HK-medlemmene som har streiket for tariffavtale ved kjøkkenbutikken i Tromsø siden 4. februar.

Da HK-Nytt traff Robertsen på telefonen tirsdag, var han på HK-kontoret i Tromsø for å levere streikevestene. Han er glad og lettet over at streiken nå er over hos HTH-forhandleren.

– Det føles veldig bra. Nå var vi lei av å stå der og streike. I kveld skal vi ut og feire, men først skal jeg hjem og varme meg, sa Robertsen.

Onsdag var de på jobben som vanlig igjen.

– Da må jeg stå tidlig opp. De andre kollegene våre har vært ute og snakket med oss som har streiket hver dag, men jeg er litt spent på møtet med ledelsen, medgir HK-medlemmet.

Les også: Han lanserer kortere arbeidsdager, men ikke for at du skal få mer fri

Mekling førte fram

Lenge virket konflikten fastlåst. Partene har imidlertid brukt tiden siden mandag til å mekle per telefon. I dag fikk Handel og Kontor bekreftet at Troms Kjøkken har meldt seg inn i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Det betyr at tariffavtalen vil bli undertegnet og gjelde fra 1. mars, opplyser regionsekretær Marius Nilsen i HK.

For de ansatte betyr det at de går opp i lønn. Fram til nå har de hatt 360.000 kroner i årslønn, pluss en bonusavtale HK-medlemmene ikke har vært fornøyd med. Nå går de opp til 396.000 kroner i fastlønn, forteller Knut Robertsen.

– Det var verdt streiken. Nå håper jeg at alle blir fornøyd med det, og det blir ro og fred på jobben igjen, sier han.

Det er nettopp høyere lønn som har vært viktigst for HK-medlemmene i bedriften å få på plass.

– Bra at det har løst seg

Butikksjef Lene Kastnes har tidligere uttalt til HK-Nytt at det er kostnadene med avtalefestet pensjon som har vært vanskelig å svelge.

– Det står på AFP, alle de andre betingelsene er helt greie. Vi mener at vi har tilbudt våre ansatte bedre lønnsbetingelser, men vi ønsker en annen pensjonssparing enn AFP-ordningen, uttalte hun under fanemarkeringen til støtte for de streikende den 15. februar.

Avtalefestet pensjon er en del av tariffavtalen som blir inngått.

Det har ikke lyktes HK-Nytt å få tak i Kastnes i dag, men styreleder Svein Erik Saue i Troms Kjøkken uttaler seg kort:

– Det er bra at det har løst seg, sier han.