Innenriks

Hedret ofrene for kjemiske våpen

STANSER VÅPNENE: Fredsprisvinneren hyllet alle ofre for kjemiske våpen. Nå håper OPCW flere land vil bli med på nedrustningsarbeidet.

- Det er med stor ydmykhet jeg tar imot denne prisen, uttalte en stolt generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW da han fikk overrakt Nobels fredspris for 2013 i Oslo Rådhus i går.

Senere på kvelden vinket han og hilste det lysende fakkeltoget som Nei til Atomvåpen og Norges Fredsråds arrangering foran Grand Hotel på Karl Johan. Üzümcü ser på prisen som en anerkjennelse av arbeidet for å avskaffe kjemiske våpen og nedrustning i hele verden.

Etter overrekkelsen i de statlige omgivelsene gikk direktørens tanker til alle mennesker som har fått livene sine ødelagt på grunn av grusom kjemisk krigføring.

- Ved å ta imot denne prisen går min hyllest til alle disse ofrene, talte den tyrkiske diplomaten til et fullstappet rådhus.

Les også: - Gir håp i kampen mot atomvåpen

Siger inn og dreper

Lederen brukte talen sin til å understreke hvorfor kjemiske våpen, som nervegasser og kvelningsgasser, har vekt avsky helt siden de ble tatt i bruk etter andre verdenskrig.

- Våpnene skiller ikke mellom stridende og sivile, ikke mellom slagmark og landsby. Du kan ikke se dem. Du kan ikke lukte dem. Ofrene blir brent, blindet eller kvalt, forklarte han.

Prisvinneren trakk fram de kjemiske angrepene i Syria som særlig sjokkerende. I Ghouta ble ifølge amerikanske myndigheter 1.429 mennesker drept av kjemiske våpen 21. august i år. 426 var barn.

- Vi kan ikke tillate at tragedien som rammet befolkningen i Ghouta gjentar seg, proklamerte Üzümcü.

Les også:

Legger press på etternølerne

Årets fredsprisvinner hylles over hele verden som en stor suksess. På 16 år er 80 prosent av de kjemiske våpnene tilintetgjort og nesten alle verdens land har ratifisert avtalen som forbyr kjemiske våpen.

Men seks land står utenfor. Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert konvensjonen. Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan har ikke skrevet under. Å få med seg disse etternølerne er en av de største utfordringene til OPCW framover.

Både Üzümcü og Thorbjørn Jagland oppfordret i går landene innstendig til å slutte seg avtalen. Jagland refset dem i talen sin:

- Please do so! oppfordret han fra talerstolen.

Vanskelig i Syria

Særlig er det viktig å få med store land som Egypt og Israel. Det sier Jørn Siljeholm til Dagsavisen. Han var selv tidligere våpeninspektør for FN og har jobbet mye med masseødeleggelsesvåpen.

- En vellykket operasjon i Syria kan være viktig drahjelp overfor disse landene. Det er ikke naivt å tro på dette - ingen land er stolte av disse våpnene, sier Siljeholm til Dagsavisen.

Da det i sommer ble kjent at det var brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria, endret det dynamikken i krigen. USA var nær et militært angrep på det syriske regimet, men Russland fikk Assad til å signere konvensjonen mot kjemiske våpen og gi disse våpnene fra seg. Arbeidet ledes av OPCW og skal være ferdig neste sommer.

Organisasjonen har aldri før drevet destruering av kjemiske våpen i en pågående konflikt. Våpnene må nå fraktes gjennom svært farlige områder i Syria.

Inspirerer til nedrustning

Forskningssjef Bjørn Arne Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) hyller OPCW som en «utrolig suksess».

- Det har aldri tidligere foregått nedrustning i et så stort omfang som med OPCW og kjemiske våpen. Andre konvensjoner bør se på hva har de fått til, sier han.

En viktig suksessfaktor er kontrollfunksjonen OPCW har, mener Johnsen.

Selv mener fredsprisvinner Üzümcü anledningen må benyttes til et bredere nedrustningsarbeid. Målet er klart: En verden fri for trusler fra kjemiske våpen.

samfunn@dagsavisen.no

prisvinneren

OPCW er tildelt Nobels fredspris for 2013. OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, altså Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.

Organisasjonen overvåker utbredelsen av kjemiske våpen og arbeider for at FN-konvensjonen som forbyr våpnene overholdes.

190 land er medlemmer av OPCW og har sluttet seg til kjemivåpenkonvensjonen. På 16 år har organisasjonen tilintetgjort 80 prosent av verdens 70.000 tonn erklærte kjemiske våpen og 90 prosent av produksjonskapasiteten.

OPCW arbeider for å ødelegge kjemiske våpen i Syria.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen