Innenriks

Hedret for sitt mot

Dagsavisens Nina Johnsrud er blitt truet av ekstremister for journalistikken sin. - Truslene er et angrep på oss alle, sier Sigrun Slapgard i Fritt Ord.

- Nina Johnsrud har utvist uvanlig stort mot i journalistikken sin. Vi i Fritt Ord anerkjenner det motet, og vil gi henne en spesiell honnør som støtte, sier Sigrun Slapgard.

Hun er styremedlem i Fritt Ord, en stiftelse som har som fremste formål «å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord».

- Saker som denne er midt i kjernen av vår virksomhet, det viktigste og aller mest grunnleggende av det Fritt Ord driver med, sier hun.

Epost-trussel

Nina Johnsrud er krimjournalist i Dagsavisen. 12. oktober i år mottok hun en trussel på mail etter å ha avslørt ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis.

- De skrev «at du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg!», siterer Nina Johnsrud.

I 2006 ble hun også utsatt for direkte angrep, da det ble skutt fire skudd inn stuevinduet hennes. At den antatte gjerningsmannen Arfan Bhatti fra den gang nå er del av islamistgruppa Profetens Ummah, gjorde truslene i oktober ekstra alvorlige.

- Saken i 2006 ble henlagt, men jeg antok at hensikten med trusselen nå var å gjøre meg redd for at det ville skje noe tilsvarende igjen, sier Johnsrud.

Lederen av islamistgruppa Profetens Ummah er nå varetektsfengslet og siktet blant annet for trusler mot henne og en annen journalist.

Rammer oss alle

- Det er skrekkelig invaderende, mentalt og fysisk, å bli angrepet i sitt eget hjem og truet med mer. Vi vil vise at selv om det føles veldig ensomt å være den som mottar trusler, så står ikke Johnsrud alene, sier Fritt Ords Slapgard.

Hun poengterer at trusler mot journalister ikke rammer bare individer, men samfunnet som helhet.

- De truer bærebjelken i samfunnet vårt, i et demokrati bygd på ytringsfrihet. En slik trusselsak er et angrep på oss alle. Jeg håper denne saken har vært en vekker for flere redaksjoner. Det er viktig å slå ring rundt journalisten når slikt skjer. Vise hva vi står for.

Motet koster

Nina Johnsrud har jobbet mye opp mot ekstremistiske - inkludert islamistiske - miljøer og med gjengkriminalitet.

- Å gå på de ekstremistiske miljøene er viktigere enn noen gang. Det gjelder alle miljø som misbruker ytringsfriheten til å komme med trusler, sier Slapgard.

Hun kjenner ikke Johnsrud, men husker henne fra studietida, da hun også utmerket seg med et spesielt engasjement for menneskerettigheter.

- Det er neppe tilfeldig at akkurat Johnsrud er den som driver fram denne typen saker. Hun har alltid vært modig. Det er veldig barskt å stille ansikt til ansikt med de som leverer trusler og slik tydeliggjøre hva organisasjonen driver med. Det motet går utover det man kan forvente av en utøvende journalist. Bare Nina Johnsrud selv vet hvor mye dette har kostet. Gratis er det ikke, særlig ikke når man i tillegg til seg selv har to barn å ta vare på, sier Slapgard.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen