Innenriks

Håv inn på hytta!

BOLIG: Du kan tjene penger på fritids­boligen, men pass deg så du ikke går på 
en smell.

Mye av inntekten din går kanskje til å nedbetale hyttegjeld, mens fritidsboligen står tom - fordi du er på jobb? Hva med å fylle opp både bankkontoen og hytta, når du likevel ikke er der selv?

Variabel fortjeneste

- Det er særlig populært å leie ut hyttene sine i områder hvor det er litt action, som i Trysil, Hemsedal og Geilo, sier Haakon Harald Magistad i Norges Hytteforbund.

- Og det kan være greit å leie ut privat hvis det kun er snakk om et par uker i løpet av året. Det er imidlertid viktig at du setter opp en leiekontrakt som du går gjennom med leietaker. Da unngår du misforståelser om hva som er både dine og leiers plikter og ansvar, råder han.

Hytteforbundet tilbyr standard leiekontrakter til medlemmene sine, men vil du ha ytterligere hjelp til å leie ut fritidshuset, kan du inngå en avtale med en profesjonell hytteformidler.

- Vi formidler cirka 2.000 norske hytter i år og har kontrakt med hver enkelt hytteeier, sier Pia Buen hos Novasol, som har over 30.000 feriehus i katalogen.

- Fordelen med å leie ut gjennom oss er at ferieboligene og hyttene markedsføres i hele Europa med egen katalog, via internettportaler, hos reisebyråer og samarbeidspartnere i mange land. Vi håndterer dessuten alt med betalingen, og både kunde og hytteeier har dermed garantier, også ved avbestilling, opplyser hun.

Novasol tar i snitt 40 prosent i provisjon. Hva du kan leie ut hytta for, er avhengig av størrelse, beliggenhet og fasiliteter i huset. Inntektene varierer dessuten med sesongen.

Skattbar inntekt

- En «god hytte» leies i snitt ut i ti uker i året hos Novasol, men vi ser at noen hytter leies ut i 22 uker, mens andre igjen er til leie i bare et par uker i året. Dette gir store forskjeller i leieinntekt, men noen hytteeiere tjener opp mot 150.000 til 200.000 kroner i året. Dette dreier seg gjerne om litt større hytter, som for eksempel har «ski in/ski out», eller er beliggende rett ved sjøen og har gode fiskemuligheter. En årlig snittinntekt ligger kanskje på 25.000 kroner og oppover, anslår Buen.

Utleieinntekter fra fritidseiendom eller hytte er skattefrie inntil 10.000 kroner. Hvis leieinntektene overstiger dette, skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet som alminnelig inntekt.

- Hvis du eier flere fritidseiendommer, gis et fribeløp for hver eiendom. Når fritidseiendommen fritakslignes, gis det imidlertid ikke fradrag for vedlikeholdskostnader og andre løpende kostnader i tillegg, opplyser skattejurist John Runar Pedersen i Skattedirektoratet.

- Og reglene om skattefritak gjelder ikke for rene utleiehytter, poengterer han.

Som utleier og skattyter må du selv beregne den skattepliktige nettoinntekten, og beløpet skal føres i post 2.8.3 i selvangivelsen. Og husker du i tillegg å justere skattekortet ditt før du håver inn penger på hytta, slipper du dessuten å få baksmell på skatten. (NTB tema)

Husk forsikring

For å være trygg som utleier må du sørge for å ha forsikringen i orden, og ved «normal utleie» holder det med vanlig hytteforsikring.

- Du trenger ikke noen egen forsikring for å leie ut hytta, men du må varsle forsikringsselskapet hvis du skal leie bort fritidsboligen din over lang tid, for eksempel i et år. Da vil vi gjøre en individuell vurdering med tanke på forsikringsdekning, opplyser Hanne Gudding, kommunikasjonssjef hos Storebrand.

- Men normal utleie, slik som helger her og der, trenger du ikke å informere oss om. Skulle det oppstå skade under slike utleieperioder, dekkes dette selvsagt av hytteeiers forsikring, påpeker hun.

Mer fra Dagsavisen