Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng. FOTO: NTB SCANPIX

Hauglie: – For tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet

Selv om arbeidsledigheten kryper forsiktig nedover for første gang på halvannet år, er det fortsatt mørke skyer i horisonten, mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

 

Av Linus Røvik Hauge

– Det er for tidlig å friskmelde arbeidsmarkedet, men det er positivt at tallene for mars stabiliserer seg, sier statsråd Anniken Hauglie (H).

Ifølge Navs sesongjusterte tall ble det i løpet av mars 100 færre arbeidsledige. Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak gikk ned med 300.

Totalt var det 89.334 personer som var registrert som helt ledige i mars, og totalt var 3,3 prosent av arbeidsstyrken uten jobb. I mars i fjor var andelen 3,0 prosent.

– Ledigheten har de siste to månedene utviklet seg bedre enn vi ventet. Vi tror likevel at de negative impulsene fra oljebransjen vil føre til at ledigheten øker mer utover året, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Les også: – Ap har fortsatt ikke våknet

Bedring i Rogaland

Ledighetstallene viser at det var størst økning i Møre og Romsdal og Hedmark, mens størst nedgang i ledigheten finner vi i Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag.

Positivt er det også i Rogaland, som har vært hardt rammet av krisen i oljebransjen og hvor tusenvis av oljejobber har forsvunnet. Mens ledigheten har steget jevnt og trutt siden mai 2013 i oljefylket, gikk den i mars ned med 0,2 prosentpoeng.

Ikke overraskende er ledigheten fortsatt høyest på Sør- og Vestlandet, særlig blant ingeniører og innen oljerelatert industri.

Jobb nummer én

For Anniken Hauglie er jobbskaping vesentlig. Hun ser svært positivt på at det er 14 prosent flere ledige stillinger i mars i år enn i samme måned i fjor. Dette gjelder både i offentlig og privat sektor.

– Det blir skapt jobber også i de mest berørte regionene på Sør- og Vestlandet. Jobbskapingen må ses også i sammenheng med regjeringens kraftige satsing på arbeid, aktivitet og omstilling i budsjettet og tiltakspakken på toppen av dette. Regjeringen holder trykket oppe og har ikke tenkt å lene seg tilbake. Flere jobber er jobb nummer én, sier statsråden. (NTB)

Les også: – Det er en ledighetskrise