Innenriks

– Hastverksarbeid

Norge vil få en strengere politikk på internflukt enn EU, sier KrFU. Endringen dreier seg om et ord som fjernes, understreker Erna Solberg (H).

KrFU-leder Ida Lindtveit mener det er underkommunisert at regjeringen foreslår å endre lovens bestemmelse om internflukt.

– Det regjeringen gjør er å endre rimelighetsvilkåret i bestemmelsen. Det betyr at Norge vil få en strengere internflukt-politikk enn EU, mener Lindtveit.

Regjeringen vil fjerne kravet om at det ikke må være urimelig å henvise til internflukt. De eneste kravene som i så fall gjenstår før det kan henvises til internflukt er at det må være trygt og tilgjengelig.

I dag er loven slik at dersom det vil være en urimelig byrde for den det gjelder og familien å flytte til den andre delen av landet, så kan internflukt være uaktuelt.

Ved å fjerne krav om at dette ikke må være urimelig, frykter flere høringsinstanser for konsekvensene for barnefamilier. IMDi er blant dem som ber regjeringen vurdere endringen opp mot barnekonvensjonen.

– Folkerettslig forpliktet

Dette er en av grunnene til at KrF mener det må betydelige endringer til i forslaget.

– Det argumenteres med at dette ikke er en del av flyktningkonvensjonen. Men FNs høykommissær for flyktninger og andre eksperter på området mener at man etter flyktningkonvensjonen har en folkerettslig forpliktelse til å gjøre en rimelighetsvurdering. Jeg mener også det er kritikkverdig at en i høringsnotatet belegger endringen med en høyesterettsdom som det henvises til på feilaktig vis, sier Lindtveit, og viser til at et flertall på ti dommere ikke har tatt stilling til spørsmålet om rimelighetsvilkåret er påkrevd etter folkeretten i den refererte dommen. Lindtveit mener slike feil går igjen i hele høringsnotatet.

– Regjeringen burde lært at hastverk er lastverk, sier Lindtveit.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Endrer et ord

Statsminister Erna Solberg (H) sier de nå sorterer høringssvarene. Endringen på internflukt forklarer hun slik:

– Det er et ord som fjernes. Men internflukt som prinsipp har vært en del av norsk asylpolitikk så lenge jeg har jobbet med dette, og det er ganske lenge, sier statsministeren.

– Men KrF reagerer veldig på denne endringen.

– Det sto urimelig, og det er tatt vekk. Det er da et spørsmål om hvor sterk den betingelsen er. Men prinsippet om internflukt er helt greit i forhold til asylpolitikken, og har vært norsk politikk i veldig mange år, sier Solberg.

– Hvilke refleksjoner gjør du deg rundt at man da reagerer så sterkt på det?

– Jeg reflekterer ikke over sånne ting. Jeg forholder meg til at det vil være mange som diskuterer disse spørsmålene. Så vil vi komme med forslag, sier Solberg til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Familie får ikke komme tilbake

Mer fra Dagsavisen