Innenriks

Hareide varsler sin avgang om partiet velger Frp-samarbeid

Partileder Knut Arild Hareide går av som partileder dersom KrF-landsmøtet avviser hans råd om regjeringssamarbeid med Sp og Ap, og heller går mot Høyre, Venstre og Frp.

Av Jo M. Bredeveien og Bjørn S. Kristiansen

GARDERMOEN (Dagsavisen): Hareides tale til landsmøte endte dramatisk, men det var ikke uventet.

– Kjære landsmøte, det er ikke rett for partiet at jeg leder videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg anbefalte. Som jeg sa i talen til landsstyret 28. september - jeg blir med videre på laget, Men det vil ikke være det beste for partiet om jeg fortsetter som kaptein på det laget dersom partiet går inn i regjering med Frp, sa Hareide.

Til grunn for Hareides syn på Frp, ligger KrFs landsmøtevedtak i 2017 som slo fast at den politiske avstanden til Frp er for stor.

Samarbeidsvedtaket KrF da fattet, sa eksplisitt at KrF ikke ville gå i regjering med Frp.

LES OGSÅ: Foran skjebnevalget i KrF: Mistillit, mistro, splittelse

– Vil rydde bort all tvil

Flere medier har den siste uka meldt at Hareide kom til å meddele sin avgang dersom han ikke får landsmøtet med seg.

Enn så lenge har KrF-lederen nektet å kommentere spekulasjonene. Men i dag bekreftet han, og begrunnet det slik:

– Jeg har vært opptatt av at dette ikke skulle handle om meg som person. Derfor har jeg ikke inntil nå svart på om jeg fortsetter om jeg lider nederlag. Nå har partidemokratiet gjort jobben sin. Vi er samlet for å gjøre et retningsvalg, ikke ledervalg. Men mange av dere har krevd en klargjøring fra meg om lederspørsmålet, og noen har sådd tvil om hva jeg gjør. Det mest ryddige er derfor å gjøre klart for dere alle hva jeg tenker. Jeg føler et ansvar for å rydde bort all tvil etter utallige spekulasjoner i mediene. Landsstyret og stortingsrepresentantene er godt kjent med det jeg tenker. Da er det naturlig at alle dere blir kjent med det jeg nå vil meddele. 28. september fortalte jeg hva jeg mener er rett for partiet, sa Hareide.

– Vi er samlet her i dag for å gjøre et retningsvalg. Mange av dere er valgt ut i fra hva fylkesårsmøtene stemte. Jeg forstår at dere er forpliktet av det. Og jeg håper dere respekterer det jeg nå sier, og at jeg mener det er naturlig at dere er kjent med mine tanker.

– Dette er ingen avskjedstale. Dette er et ekstraordinært møte, på alle vis. Om dere følger meg, velger dere det beste fort landet, som vil sørge for at vi får størst mulig gjennomslag. Det handler om det rette for landet, sa Hareide.

LES OGSÅ: Uansett om KrF velger rødt eller blått, er faren stor for at mindretallet kommer til å føle seg overkjørt, skriver Hege Ulstein

Ropstad takket Hareide

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk på talerstolen etter Hareide for å arguementere for sitt syn: Et regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

Han kommenterte også partilederens varsel om en mulig avgang:

– Knut Arild har gjort sitt ytterste for at det skal være veivalg, ikke partivalg. Jeg skjønner hans valg, men jeg synes det er trist. Knut Arild, du er partilederen vår. Jeg er sikker på at jeg har hele partiet i ryggen når jeg sier: Jeg er stolt over jobben du gjør.

Ropstad brukte, ikke uventet, stor plass i talen sin på signalene fra Erna Solberg om at hun vil endre abortlovens paragraf 2c, den såkalte downs-paragrafen. Dessuten at Solberg vil skjerpe tilgangen til tvillingabort.

– Hva var signalet fra Arbeiderpartiet?, spurte Ropstad, og svarte selv: – Uaktuelt!

– Det vil være umulig å endre abortloven om partiet går til venstre, sa Ropstad.

Han nevnte ingenting om at regjeringspartiene Venstre og Frp har sagt at det ikke kommer på tale å endre abortloven.

Ropstad viste også til demonstrasjonen for abortloven for kort tid siden, der blant andre AUF var med.

Ropstad avsluttet talen sin ved å fortelle en historie om den gangen han holdt en tale, og en mann med downs syndrom reiste seg og sa: Du må sørge for at slike som meg fortsatt kan bli født.

– Det er dette det handler om, sa Ropstad, som anbefalte årsmøte og sørge for at partiet fortsatt vil være «den varme stemmen på ikke-sosialistisk side.

– Min anbefaling er at vi går for et høyre-sentrum-samarbeid, sa han, til stående applaus.

LES OGSÅ: Onsdag skrev Kjell Ingolf Ropstad på Facebook at han visste at Erna Solberg ville gi et positivt svar på abortutspillet hans. Torsdag sier Ropstad at han ikke visste, men «hadde forventninger»

Teknisk Hareide-seier

Det ekstraordinære landsmøtet åpnet med en debatt om måten delegatene skal stemme. Mest spenning var knyttet til om avstemmingen om regjeringsspørsmålet skulle gjøres ved håndsopprekning, eller skriftlig - og dermed hemmelig.

Avstemningen ble svært jevn, med 101 mot 89 stemmer, for skriftlig votering. Landsmøtet ga dermed tilslutning til landsstyrets kompromissforslag fra torsdag kveld.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan er blant dem som har kjempet for en åpen votering, «for å hindre mistenksomhet og mistenkeliggjøring» om hvem som eventuelt kommer til å stemme annerledes enn det de er valgt på grunnlag av.

Grøvan sluttet seg imidlertid til landsstyrets avgjørelse torsdag, fordi han samtidig fikk gjennom et forslag om ny stemmerekkefølge, som gjør at hans opposisjonsforslag blir stemt over samtidig som forslagene om å gå inn i regjering enten på borgerlig eller rødgrønn side.

For partileder Knut Arild Hareide og de røde delegatene var det viktig med en hemmelig avstemning. De mener det øker mulighetene for at noen av de blå eller gule delegatene bytter til rød side og sier ja til samarbeid med Ap og Sp.

Før avstemningen har 99 delegater varslet primær eller sekundær støtte til blått alternativ, mens 90 delegater vil primært eller sekundært til venstre. Fem blå-gule delegater må dermed bytte side dersom rødt alternativ skal få flertall.

Mer fra Dagsavisen