Innenriks

Hareide sier ikke nei til Støre

KOMMENTAR: KrF-leder Knut Arild Hareide har bestemt seg.

Han vil helst i regjering med Erna og Trine. Men utelukker ikke Jonas.

I NRKs Politisk kvarter i går sa Knut Arild Hareide at han vil gi et klart svar på regjeringsspørsmålet på landsstyremøtet lørdag. Etter det jeg forstår blir en del av svaret at han vil sadle den gamle kjepphesten Høyre, KrF og Venstre.

Kjepphesten kom første gang ut av stallen etter valget i 2001 med Kjell Magne Bondevik (KrF) som kusk. Carl I. Hagen (Frp) tok livet av dyret da han før valget i 2005 sa at han ikke ville støtte en regjering med Kjell Magne Bondevik som sjef.

Les også: – Store likheter mellom KrFs og Aps skatteopplegg for 2017

I KrF er det sterk støtte til tanken om å forsøke en gang til, med eller uten støtte fra Frp.

Hareide kommer ikke til å satse alt på en hest. Skulle det ikke gå med Høyre, KrF og Venstre utelukker han ikke andre løsninger. Han kommer neppe til å navngi Jonas Gahr Støre (Ap). Men det vil bli sagt på en måte som gjør at alle bibeltolkere forstår at det er Jonas han tenker på med «andre», og at partiets sekundære ønske er en regjering av Ap, KrF og Sp.

Det nye i dette vil være at KrF går tilbake på sitt løfte fra valget i 2013 om at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering der det også er plass for Frp. Nå skal Frp ut og KrF inn sammen med Venstre. Det vil være et kraftig spark bak til Siv Jensen og Frp, en vennlig håndsrekning til Venstre og Trine Skei Grande og en torpedo mot regjeringsprosjektet til Erna Solberg og Høyre. Solbergs alternativ er en regjering av alle fire.

Realismen i Høyre/KrF/Venstre-alternativet er ikke imponerende. Det forutsetter at Erna Solberg kaster ut finansminister Siv Jensen til fordel for Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande. Mangelen på realisme gjør at KrF også vil holde døren åpen for «andre» muligheter. Alle kan bli med, unntatt SV og Frp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hareides avklaring kommer neppe som noen stor overraskelse på Ap og Jonas Gahr Støre. Ingen hadde for alvor trodd at KrF ville bytte politisk side slik Sp gjorde i 2005. Skrittet vekk fra Frp er imidlertid et skritt i riktig retning. Hvis Hareide vil ta ett skritt til mot sentrum/venstre er han hjertelig velkommen til Støres regjering. En borgerlig regjering av Høyre, KrF og Venstre vil henge bedre sammen enn en regjering der også Frp er med. KrFs alternative statsbudsjett viser at partiet ligger milevidt fra Frps budsjettpolitikk, et godt stykke unna Høyre, men ikke så langt fra Venstre. Hadde det ikke vært for Frps skattelettepolitikk og den sterke motstanden mot klimaavgifter som monner, burde det ha vært en forholdsvis enkel sak for KrF å bli enig med regjeringen om statsbudsjettet. Og med Ap for den saks skyld.

Budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre/Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre blir ikke enklere etter at KrF nå har lagt fram sine forslag. Skattene øker med nærmere 9 milliarder kroner. Det blir tungt å svelge for finansminister Siv Jensen som leder et parti som er tuftet på at skattene og avgiftene skal ned. Enda verre for Frp er det at KrF øker avgiftene på bensin og diesel ut over det regjeringen har presentert som et ultimatum. Regjeringens bilpakke pakkes også opp. Det blir dyrere og ikke billigere å kjøre privatbil neste år hvis KrF får det som det vil.

Situasjonen foran starten på budsjettforhandlingene onsdag er den vanskeligste på mange år. Hovedproblemet er det grønne skatteskiftet. KrF og Venstre vil gå mye lenger enn det finansminister Siv Jensen vil tillate. Det kan ende med en blåmandag for regjeringen.

Mer fra Dagsavisen