Innenriks

Hardt presset Mikkelsen går av

Etter sju års ansvar for sykehustilbudet til halve Norge fikk Bente Mikkelsen nok. Nå får hun toppjobb i WHO, takket være helseminister Jonas Gahr Støre.

Det har stormet rundt Bente Mikkelsen i lang tid. Sykehusskandalene har stått i kø, og de ansattes tillit til henne har vært på bunnivå. Ifølge VG har det vært i alt 11 ulike krav om Mikkelsens avgang siden i fjor sommer.

I går ga hun seg som administrerende direktør i Helse Sør-Øst, som har ansvaret for sykehustilbudet til 2,7 millioner nordmenn.

- Jeg ser fram til å gå inn i en ledende stilling i WHO der jeg skal jobbe med forebygging og livsstilssykdommer. Dette er en av virkelig store helseutfordringene, både globalt og i Norge, sier Mikkelsen.

Hun avviste i går kveld at hun hadde blitt bedt om å trekke seg.

- Jeg er ikke bedt om å gå, jeg har fått et tilbud og det har jeg sagt ja til, sier Mikkelsen til NRK.

Støre tilbød toppjobb

Og tilbudet om jobb i Verdens helseorganisasjon (WHO)? Det kom fra helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Det kom meg for øre at hun ønsket å gjøre noe annet hvis det dukket opp en interessant mulighet. Vi forela Bente Mikkelsens CV for WHO. Det møtte stor interesse, og så gjorde vi henne kjent med jobbtilbudet, sier Støre til Dagsavisen.

Han avviser at han har bedt Mikkelsen om å gå av.

- Er det klokt av henne å gå av, for å få prosessen på rett spor?

- Når hun ønsker å gjøre noe annet går jeg ut fra at det er en gjennomtenkt avgjørelse, og da er det som regel en klok avgjørelse. Samtidig er det en tendens til å henge vanskelige spørsmål for mye på én person, sier Støre.

Naturlig

Merete Norheim Morken, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Oslo universitetssykehus (OUS), mener Mikkelsens avgang er en naturlig følge av at hun endelig har erkjent at omstillingsprosessen i Oslo-området var for dårlig planlagt

- Jeg synes ikke at hun har lyttet nok til de signalene hun har fått fra dem som har jobbet under henne og som har følt omstillingen tett på kroppen, sier Morken til NTB.

Samtidig mener hun jobbtilbudet Mikkelsen nå har fått i WHO virker som en ren omplassering som helseminister Jonas Gahr Støre har stått for.

- Slike påstander får jeg bare forholde meg til og leve med, sier Støre.

Trenger glød

Også tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) mener tida var inne for et skifte på toppen.

- Vi på Ahus har ikke hatt direkte mistillit til Bente Mikkelsen, den er først og fremst fremmet fra OUS-systemet. Men man kommer ikke i land med denne omstillingsprosessen uten en som kan skape glød og entusiasme. Helse Sør-Øst trengte en ny leder nå, sier Aage Huseby, tillitsvalgt for legene ved Ahus, til Dagsavisen.

Bent Høie (H), leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er ikke overrasket over Mikkelsens avgang.

- Jeg forstår veldig godt at hun nå ønsker å gjøre noe annet. Samtidig mener jeg at hun har fått mye av skylden for det som har gått galt i omstillingsprosessen, som regjeringen i altfor liten grad vurderte omfanget av da den ble igangsatt, sier Høie til Dagsavisen.

Han tror et skifte kan gjøre det lettere å få sykehusprosessen på Østlandet på rett spor.

- En ny person vil i større grad kunne bygge opp den nødvendige tilliten mellom de ansatte og den øverste ledelsen i den krevende situasjonen som Helse Sør-Øst er i, sier Høie.

- Det var både riktig og nødvendig av Bente Mikkelsen å gå av som sjef i Helse Sør-Øst. Dette er første skritt på veien til å skape ro rundt en svært stor del av Helse-Norge, sier leder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen.

- Hvilke kvaliteter bør den nye direktøren i Helse Sør-Øst ha, Jonas Gahr Støre?

- Det er det styret i Helse Sør-Øst som skal avgjøre. Men man må ha en kombinasjon av faglig tyngde og menneskelige egenskaper, sier Støre.

Styret har konstituert Peder Olsen som ny administrerende direktør.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen