Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre starter valgkampen på Oslo Sentralstasjon og en togtur til Lillehammer mandag morgen. FOTO: Torstein Bøe/NTB scanpix

Harde bykamper

KOMMENTAR: Høyre sliter med interne problemer både i Bergen og i Tromsø. Muligheten er derfor stor for at taket glipper for Høyre både i vest og i nord.

Valgkampen er i gang. Statsminister Erna Solberg tyvstartet Høyres valgkamp før helgen med et besøk til Lofoten og Vesterålen. Turen artet seg som den rene signingsferden skal vi tro medienes begeistrede omtale.

Mandag morgen vinket Jonas Gahr Støre Aps valgkamp i gang med en togtur til Lillehammer. La oss håpe for Aps skyld at valgtoget denne gangen ikke går av sporet slik det gjorde i 1979. Partiledelsen rotet seg da bort med uheldige utspill og altfor mye fest om bord. Ap gjorde da også sitt dårligste kommunevalg i moderne tid. Med Støre som sjef på lokomotivet, skjer ikke det på nytt. Ap ligger an til å gjøre et langt bedre kommunevalg enn sist.

LES OGSÅ: Jonas og Raymond vil nok godblunke tiol Rasmus Hansson i tida framover

De viktigste kampene denne gangen utkjempes i byene. Høyre som for fire år siden gjorde sitt beste kommunevalg på 32 år, kjemper hardt for å beholde makten i storbyene Oslo, Bergen og Tromsø. Meningsmålingene viser at det er jevn kamp mellom de borgerlige partiene og de rødgrønne i alle disse byene.

Høyre sliter med interne problemer både i Bergen og i Tromsø. Muligheten er derfor stor for at taket glipper for Høyre både i vest og i nord. I Oslo er det uhyre jevnt mellom blokkene. Her kan nykommeren Miljøpartiet De Grønne havne på vippen i bystyret og dermed bestemme om byrådslederen skal hete Raymond Johansen (Ap) eller Stian Berger Røsland (H).

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

De to viktigste sakene i valgkampen blir de samme som før: Helse- og eldreomsorg og skole-utdanning. Klima og miljø seiler også opp som en viktig sak. Miljø har ikke vært hovedsak i noen valgkamp siden stortingsvalget i 1989. Da var det SV som stakk av med miljøgevinsten. Ved kommunevalget 14. september blir det trolig Miljøpartiet De Grønne som vinner på velgernes interesse for klima og miljø.

LES OGSÅ: Dagsavisen kaster terning: Er det på tide med omstilling, Erna?