Innenriks

«Har vært for opptatt av å skremme med høyresidas politikk»

ETTER VALGET: Hovedgrunnen til det rødgrønne nederlaget er mangelen på et tydelig prosjekt, mener Gerd-Liv Valla. - De har vært for opptatt av å skremme med høyresidas politikk, sier hun.

- De burde hatt en ny sak å kjøre fram. Det er ikke nok å få mange i grunnfjellet til å stemme. man må også gi dem tro på et prosjekt, og skape en bevegelse, slik at grunnfjellet også vil overbevise andre om å stemme. Hadde de rødgrønne gjort det, kunne det godt vært mulig med mer enn åtte år i regjering.

Dét sier tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla i et ferskt intervju med Manifest Tidsskrift. I intervjuet, som tidsskriftet legger ut på sin nettside i dag, går hun ut mot de rødgrønne. Hun mener de ikke å ha gitt folk noe å kjempe for.

- Istedet har de vært for opptatte av å skremme med høyresidens politikk, sier hun.

Lammende enighet

Valla var en av hovedarkitektene bak bak det rødgrønne regjeringssamarbeidet, og hun var LO-leder under den første perioden etter valgseieren i 2005. I intervjuet stiller hun seg kritisk til hvordan uenigheter innad i den rødgrønne leiren har blitt behandlet, at ikke flere uenigheter har blitt tatt ut i offentligheten. Det gjelder både uenigheter mellom partiene i regjeringen, og mellom LO og Ap.

- Fagbevegelsen må markere seg i det offentlige rom. Det er ikke farlig om konflikter mellom LO og Ap kommer ut i offentligheten. Det farlige er den lammende enigheten som oppstår når LO og Ap blir en enhet som avklarer alt i lukkede rom, sier hun.

Valla viser til at politisk uenighet fører til debatt, og er nødvendig for å få til politisk utvikling.

- Burde ha truet

Forrige uke var både Ap og SV vært preget av oppvask etter den borgerlige valgseieren. Først diskuterte Arbeiderpartiets landsstyre den nye hverdagen i opposisjon. Fredag var turen kommet til SV, som etter åtte år i regjering kan se tilbake på et historisk dårlig valgresultat.

Selv er Valla fortsatt medlem av Ap. Men hun mener et vellykket rødgrønt samarbeid fordrer et sterkt SV, og at partiet burde ha kjempet hardere for sine hjertesaker i regjering.

- Da vi ivret for et rødgrønt samarbeid, antok vi at SV ville være gode på fordeling og miljø, og at Sp ville stå hardt på EU-motstand og distriktspolitikk, sier Valla.

Den tidligere LO-lederen legger til at Ap-ledelsen ofte først gir seg når de møter skikkelig motstand, og at det betyr at konfliktene av og til må tas ut i det offentlige rom. Hun viser som eksempel til da LO i 2006 fikk stoppet forslag fra regjeringen om endringer i sykelønnsordningen.

- SV burde satt sakene på spissen og truet med å forlate regjeringen, sier hun.

Fra 2001 til 2017

I intervjuet med tidsskriftet ser også Valla framover mot stortingsvalget i 2017. Skal venstresida vinne mener hun den må gripe grunnleggende utfordringer for velferdsstaten og ha klare visjoner, som at det offentlige forbruket må øke mer enn det private. Hun peker mot LO og sier de må være tydelige på dette og trekke Ap til venstre.

- Det var prosjektet vårt i 2001, og det bør det være nå også, sier hun og peker mot krisevalget for Ap som førte til at Jens Stoltenbergs første regjering måtte gå av i 2001.

- Hele fagbevegelsens fundament og grunnlag ligger til venstre i norsk politikk. Det som tjener våre medlemmer er å løfte i flokk, for å få til gode felleskapsløsninger, sier hun. Valla stiller også spørsmål ved skatteløftet fra 2004.

Det gjør også SVs stortingsrepresentant Snorre Valen, som i Dagsavisen i går slo fast at «ingen ønsker å snakke om elefanten i rommet, nemlig at alle bør bidra litt mer.

Valen anklager Ap for å undergrave grunnlaget for at venstresida skal kunne vinne valg, ved å så tvil om velferdsstatens bærekraft. Som eksempel viser han til regjeringens perspektivmelding.

Også Valla er kritisk til budskapet i Perspektivmeldingen, ikke minst at det legges opp til en voldsom økning i det private forbruket. Istedet for økt kjøpekraft mener hun man burde redusere det private forbruket og øke det offentlig, noe som også har i et miljøperspektiv. Valla sier hun ikke trodde det var sant da meldingen kom.

- Det er helt uforklarlig at den kom fra en regjering som både SV og Trond Giske er en del av, sier hun.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen