Innenriks

- Har vært både sårt og vondt

UTØYA: Arbeidet med å gjenreise Utøya etter terroren har tatt lengre tid enn AUF hadde planlagt. Nå redegjør Eskil Pedersen for arbeidet, der det er mange hensyn å ta.

- Etter debatten har vi brukt lengre tid enn vi så for oss, og vi har vært mye i dialog med berørte. Mange har en aksje i Utøya. AUF-ere, overlevende, etterlatte, og hele landet har fulgt med i mediene, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagsavisen.

I dag forteller Pedersen om arbeidet om å gjenreise Utøya til Oslo Arbeiderpartis årsmøte. Arbeidet med å ta tilbake øya etter terrorangrepene 22. juli i 2011 har tatt lang tid av flere grunner.

- Jeg skal fortelle litt om Utøyas betydning for hele arbeiderbevegelsen, og si litt om den prosessen vi er inne i nå, og som egentlig har pågått helt siden 23. juli 2011, da vi formulerte ambisjonen om å ta Utøya tilbake, sier Pedersen.

Les også: Et rop etter Raymond Johansen

Dugnad

Han forteller at det er flere grunner til at arbeidet tar lang tid. AUF tar med vilje korte skritt for å kunne lytte til alle og ta så mange hensyn som mulig.

- Prosessen har vart lenge og vært gjennom ulike faser. Først handlet det om innsamling av midler. Så har vi jobbet med arkitekter og lagt planer for hvordan nye Utøya skal se ut. Det har også vært mye debatt i mediene, en debatt som også har vært både sår og vond, sier Pedersen.

- Hvor står prosessen nå?

- Prosessen drives hver dag. Det har vært dugnader på Utøya de siste årene for å holde den vedlike. Det har vært oppussing av eksisterende bygg, og det hvite hovedhuset som mange kjenner gjennom mediene er pusset opp i ny drakt, sier Pedersen, og legger til:

- Vi har gjort en del arbeid, og vi har en overenstemmelse med støttegruppa som har tatt lengre tid. Og vi lytter fortsatt. De endelige avgjørelsene om byggestart er ikke hundre prosent bestemt, men det er snakk om at vi i løpet av året setter i gang med et større arbeid.

AUF har nå en ambisjon om at Utøya kan bli brukt til sommerleir igjen i 2015.

Minnesmerke

Et annet aspekt ved gjenoppbyggingen av øya er minnesmerker, både de nasjonale og AUFs eget på øya. Flere etterlatte har vært kritiske til minnesmerket på Sørbråten ved Tyrifjorden. Når AUF skal lage sitt eget gjøres det sammen med de pårørte.

- Vi har et minnestedsutvalg som er bredt sammensatt av både berørte og andre. Det blir en viktig del av gjenreisingen, som både kan tas i bruk, men også sørge for at vi aldri glemmer, sier Pedersen.

Han har nå ledet AUF i fire år, og tar ikke gjenvalg til høsten. Han åpner for å forlate politikken helt.

- Når jeg har jobbet så lenge med politikk tror jeg det er sunt å vurdere andre ting. Jeg er åpen for både politikk, organisasjonsliv og næringsliv, sier han.

- Jeg må sikkert søke noen jobber. Det har jeg ikke gjort på lenge, så det må jeg nok øve litt på. Men det går sikkert bra.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen