Innenriks

– Har ikke Ap mer å fare med?

– Vi er ikke fraværende på dugnaden. Vi kommer snart med en integreringsmelding, svarer statssekretær Hanne C.S. Iversen (Frp).

– Det er flott at Ap er interessert i dugnaden Sylvi Listhaug har invitert til. Her er det ingen «quick fix», og vi leverer en melding som er gjennomarbeidet og grundig. Når vi legger den fram i vårsesjonen, vil det være rekord i kort tidsbruk, svarer Iversen på Aps kritikk.

Hun mener integreringen slettes ikke har stått stille i fraværet av melding på feltet:

– Norge har hatt god integrering, men i fjor høst kom det rekordmange asylsøkere. Da økte behovet for tiltak, sier hun.

Iversen har gått igjennom Aps fem tiltak, og mener hun finner lite nytt:

Les også: Arbeiderpartiet vil gi flyktningene «tough love»

Ikke kreativt

– Dette er ikke veldig kreativt. Det henviser til anmodningsvedtakene fra Stortinget, som var et forlik mellom flere partier. Hvis Ap ikke har mer å fare med enn dette, har de ikke mye å fare med på integrering, sier hun og kvitterer ut hvert punkt:

Barn: 4-5-åringer har i dag tilbud om barnehageplass i de fleste kommunene. Alle mottak skal ha minst 3 timer tilrettelagt aktivitet for barn.

Saksbehandling: Regjeringen har bevilget midler til flere saksbehandlere, som hittil har vært under opplæring. Saksbehandlingen går allerede raskere.

Språk: For å gi flere norskopplæring har regjeringen kuttet i antall timer per asylsøker, blant annet for å ha nok kvalifiserte lærere. De har veid opp for dette ved å styrke norsktrening igjennom frivilligheten.

Arbeid: Dette er det bred enighet om – regjeringen er i kontakt med LO og NHO.

Bolig: Regjeringen har endret lov og forskrift slik at kommunene enklere kan benytte det private leiemarkedet, samt bygge selv.

– Skulle Ap komme med nye forslag, er vi åpne for det. Ingenting er bedre enn forslag som bedrer integrering, sier Iversen.

Les også: Integrering: – Arbeid er viktigere enn språk

Mer fra Dagsavisen