Nyheter

- Har en spesiell plass i AUFs hjerte

ARBEIDERPARTIET: Helt til sine siste dager som 80-åring var Reiulf Steen populær blant ungdommen. Han var et av få 
æresmedlemmer i AUF og får æren for å ha skapt Utøya.

- Han har alltid stått sterkt i AUF fordi han målbar de grunnleggende verdiene våre, og han lot det aldri forsvinne fra sitt virke, hva han sa og hva han var opptatt av. Han var en person for de store ideene, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagsavisen.

I går morges gikk tidligere Arbeiderparti-leder og parti­veteran Reiulf Steen bort etter å ha vært syk i mange år. Men selv i en alder av 80 og med alvorlig sykdom, stilte han alltid opp for ungdommen i partiet. Det gjorde ham til en veldig populær mann i AUF. For noen få år siden ble han et av svært få æresmedlemmer i Ungdomsfylkingen.

- Fra midten av 2000-tallet inviterte vi Reiulf ofte til AUF. Han snakket om de store ideene, ideologien til partiet og om internasjonal solidaritet. Han bergtok forsamlingen hver gang og gjorde AUF-erne stolte av bevegelsen de var med i, sier Pedersen.

Utøya

Steen var også brennende engasjert i Utøya, og Pedersen forteller at han tok angrepet 22. juli svært tungt.

- Etter 22. juli snakket han ofte om viktigheten av Utøya for ham selv og partiet. Han er sitert på at Utøya gjorde oss til internasjonalister og at det var det viktigste som hadde skjedd ham. Det tror jeg mange som har vokst opp med AUF kjenner igjen. Utøya handler også om små saker, men alltid mest om de store spørsmålene som Palestina, miljø, krig og fred. Det skaper et sterkt minne for mange, og det gjorde det for ham.

- Han har en spesiell plass i mitt og AUFs hjerte, særlig etter han sto opp for oss etter 22. juli, som var rørende. Så det var veldig trist å få nyheten, selv om vi visste at han var syk.

Les også: Gløden ble tent på Sætre

Idealist

- Få talte så inspirerende som Reiulf Steen. De små fortellingene om fattigdom - men også den høyere himmelen over. Han var enestående til å kombinere det jordnære og det visjonære, sier avtroppende partileder i Ap Jens Stoltenberg til Dagsavisen.

Steen inspirerte i løpet av sine mange år i partiet flere ungdommer i partiapparatet. En av disse var en da ung og lovende Stoltenberg.

- Reiulf Steen var en stor tenker, en stor taler og en stor inspirator. Jeg ble selv dypt inspirert som ung AUF-er på 1970-tallet. Et av mine første møter med Reiulf Steen var på Utøya. Han var med på å gjøre Utøya til det øya er i dag, forteller Stoltenberg.

Han sier Steen var med på å gjøre Arbeiderpartiet interessant for unge på 1970-tallet.

- Han åpnet Ap for nye mennesker og grupper. Han snakket på en helt annen måte enn tidligere partiledere og hadde vesentlig betydning for å samle partiet etter splittelsen knyttet til EF-kampen.

En del av suksessfaktoren mener Stoltenberg er at han dro en del EF-motstandere inn i ledelsen.

- Det var den ihuga EF-tilhengeren Reiulf Steen som dro de beinharde EF-motstanderne Bjørn Tore Godal, Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg inn i mer sentrale kretser i partiet, et grep som bidro til å samle partiet etter den opprivende EF-striden. Og nettopp denne måten å samle partiet på var en vesentlig årsak til at Ap kom tilbake med over 42 prosent ved neste valg. Det er vanskelig å tenke seg Martin Kolberg som rabulist, men han var faktisk det den gang, sier Stoltenberg.

Han trekker fram Steens kombinasjon mellom å være visjoneær idealist og hverdagspolitiker.

- Han ledet den såkalte Steen-komiteen om utdanning og var opptatt av praktisk skolepolitikk. Han kom selv fra enkle kår, var en arbeidsklassegutt som ble en intellektuell. Han utfordret oss. Han var viktig for Arbeiderpartiet, men også for Norge og representerte jo selv den enorme endringen samfunnet vårt har gjennomgått, sier den avtroppende partilederen.

Parkinson

- Han er usedvanlig i den forstand at han var formann i Arbeiderpartiet, men aldri ble statsminister. Han fikk aldri muligheten til å prege Norge, sier historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

Lahlum jobber med en biografi om Steen som vil få tittelen «Triumfen og tragedien».

- Det er historien om hvordan Steen vokste opp under enkle og på mange måter tragiske omstendigheter og endte opp helt i toppen som formann for Norges største parti og som statsråd, sier han.

Lahlum forteller om en mann som har møtt betydelig motgang både i livets første og livets siste fase.

- Faren til Steen døde da han var barn, flere år senere mistet han broren sin, da var han også ung. Han vokste også opp under okkupasjonstida med alt det førte med seg av tragedier, og senere skulle han bli rammet av Parkinson.

samfunn@dagsavisen.no

Sagt om Reiulf Steen

- Min elskede svigerfar, mentor og politisk ideolog Reiulf Steen døde fra oss i morges. Du vil bli dypt savnet. Men dine tanker og ideer vil fortsatt være med oss. Vi var alle veldig glad i deg.

Raymond Johansen

- Reiulf Steen var en fryktet debattant på Stortingets talerstol. Steen hadde en sterk politisk stemme, som bidro til å gi Stortinget karakter og legitimitet.

Olemic Thommessen

- Vi var jo dypt uenige i en del politiske spørsmål, men jeg var aldri i tvil om hans oppriktighet og hans sterke ønske om å skape verdier for samfunnet.

Kåre Willoch

- Han var en stor tenker og en stor taler. Han var internasjonalt orientert, men også en hverdagspolitiker, som gjennom sitt arbeid i Steen-komiteen la grunnlaget for den videregående skolen vi har i dag.

Jens Stoltenberg

- Han var en mann som gjorde et veldig sterkt inntrykk på nær sagt alle som møtte ham. Han var en visjonær politiker i Norge og skilte seg litt ut med det.

Hans Olav Lahlum

Mer fra Dagsavisen