Innenriks

– Har alltid tatt forholdsregler

OVERVÅKING: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan ikke utelukke at han er blitt overvåket. Han har aldri uttalt seg om sensitive saker på vanlig mobil eller epost.

– Dette har ikke noe med USA å gjøre, men jeg har alltid lagt til grunn at vanlig mobil og epost lett kan bli overvåket av mange tjenester, det var jeg bevisst på allerede som statsråd for 20 år siden. Jeg snakket aldri om oljekonsesjoner, delelinjer eller andre sensitive tema på mobil og epost, sier Stoltenberg til NTB.

Han sier han ikke kan utelukke at han blitt overvåket av den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA, men sier han ikke har fått noe informasjon som skulle tilsi det.

– Krever svar

Stoltenberg sier han avventer amerikanske myndigheters svar når det gjelder påstandene om at NSA kan ha overvåket telefonene til 35 statsledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Det stilles viktige spørsmål, og det har kommet påstander som bør besvares på en ordentlig og fyllestgjørende måte, det regner jeg med at amerikanerne kommer til å gjøre, fordi de er nære allierte og venner av Tyskland og andre land, sier han.

Stoltenberg forteller at overvåking var et viktig tema under en middag med USAs president Barack Obama i Stockholm for noen uker siden. Obama la der vekt på viktigheten av å ha en åpen og god dialog med de nordiske landene om disse spørsmålene

Større gråsone

– Vi er enig med USA i at overvåking er viktig for å forhindre terror. Samtidig har den teknologiske utviklingen muligens skapt en større gråsone for hva som er overvåking og hva som bare er prosessering av data, sier Stoltenberg.

– I gamle dager var overvåking nærmest synonymt med å overvåke en telefonlinje mellom to personer. Da var det veldig tydelig når en person ble overvåket. I dag snakker vi om enorme datamengder som går gjennom store datamaskiner og som slår ut på enkeltord eller enkeltkontakter. Denne teknologiske endringen gir også behov for noen nye krav og retningslinjer, sier Stoltenberg.

Han sier samtidig at han ikke ser at den siste tidens overvåkingssaker tilsier at man bør opprette en overvåkingskommisjon, slik SV har tatt til orde for. (NTB)

Solberg vet ikke om hun er blitt overvåket

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke kjenner til om hun er blitt overvåket. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han for sin del ikke kan utelukke det.

Birgitte Iversen

– Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet, skriver Solberg i en uttalelse i forbindelse med opplysningene om at den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA (National Security Agency) kan ha overvåket så mange som 35 statsledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel.

Solberg sier hun selv ikke har kunnskap om at hun har vært overvåket.

Sosialistisk Venstrepartis nestleder Bård Vegar Solhjell sa til NTB torsdag at overvåkingspåstandene aktualiserer behovet for å opprette en overvåkingskommisjon i Norge.

– Vi ønsker en bred gjennomgang når det gjelder overvåking i dag, hvordan den ser ut, og i hvilken grad norske borgere kan være rammet, sier Solhjell.

Lekkasjer

Europeiske statsledere har vært i harnisk de siste dagene etter at det ble kjent at amerikanerne kan ha avlyttet Merkels telefon, og at NSA kan ha avlyttet telefonen til så mange som 35 statsledere. Opplysningene stammer fra hemmeligstemplede dokumenter fra NSA-avhopperen og varsleren Edward Snowden.

Merkel ga USA klar beskjed torsdag om at man ikke spionerer på venner. Tilliten må nå gjenoppbygges, sa hun etter å ha ringt Barack Obama for å be om en forklaring.

Krever kjøreregler

Under EU-toppmøtet i Brussel fredag ble spionasjesaken tatt inn som et vedlegg til konklusjonene fra møtet. Saken var gjenstand for omfattende diskusjon torsdag kveld til tross for at den ikke opprinnelig sto på dagsordenen.

Tyskland og Frankrike krever nå felles kjøreregler for etterretning.

– Vi må ha tillit mellom partnere, og slik tillit må bygges opp igjen, uttalte Merkel fredag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen