Innenriks

Håper på grønt oljefond

KLIMA: Konsekvensene for klimaet blir katastrofale hvis Oljefondet fortsetter å investere i kull, olje og gass.

Det konstaterer Samantha Smith, leder av WWFs internasjonale klima- og energinettverk.

- Slik det er nå støtter Oljefondet opp om fossile brensler på et nivå som vil bringe oss mot katastrofale nivåer av ustabilt klima og global oppvarming, sier Smith.

Viktig melding i dag

I dag vil Smith være til stede når finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond, også kjent som Oljefondet. Smith håper inderlig at Jensen har gode nyheter å komme med for klimaet. Det danske pensjonsfondet, Pension Denmark, har allerede investert over 5 prosent av sin portefølje i infrastruktur for fornybar energi. Oljefondet bør gjøre det samme, mener Smith.

- Oljefondet er verdens største statlige investeringsfond. Det kan sette en standard for andre, påpeker hun.

I dag henger i stedet fondet etter, klimamessig, på grunn av investeringer i hele 147 av de 200 selskapene i verden som kontrollerer de største reservene av kull, olje og gass. Oljefondets andel i disse fossile reservene er 108 ganger større enn Norges årlige utslipp av klimagasser, ifølge beregninger gjort av WWF.

1.000 milliarder

- I verden i dag investeres det over 1.000 milliarder dollar i ny kull-, olje- og gassvirksomhet, på toppen av eksisterende infrastruktur. Bare en fjerdedel av den summen investeres i fornybar energi, påpeker Smith.

Ved å investere like mye i fornybar energi og energieffektiviseringstiltak hvert år de neste 30-40 årene, kan vi få til den helt nødvendige overgangen til fornybar energi, mener Smith.

- Samtidig må vi fase ut fossile brensler, sier hun.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen