Innenriks

Håper juletrafikken ikke tar mange liv

HJEM TIL JUL? - Jeg håper at de aller fleste som lever i dag, får oppleve jula, er UP-sjefens førjulsønske. Statistikken tilsier dødsulykker i juletrafikken.

Hvis juletrafikken i år forløper som de fem foregående årene, vil det skje 134 trafikkulykker med personskade. Fem av de involverte vil ikke overleve, går det fram av statistikk fra Statens vegvesen.

- Det er opp til den enkelte bilfører å gjøre disse tallene til skamme, for vanligvis er årsaken til dødsulykkene grove feil som blir gjort. Det kjøres for fort, det tas for store sjanser eller så kjøres det i rus, advarer Karlsen.

Stor trafikk på veiene øker også ulykkesrisikoen, men i år kan Utrykningspolitiet få hjelp fra kalenderen til å begrense ulykkestallene.

Stor spredning

Som alle vet faller julaften i år på en mandag. Det betyr at juleutfarten vil fordele seg på flere dager enn det som ofte er vanlig, opplyser de store «julereiseaktørene».

- Vi forventer juleutfart på veiene fra i dag fra arbeidstidas slutt, kanskje også noe tidligere på dagen for en del. Noen kan nok også ha startet i går, og så blir det nok også noe juletrafikk lørdag, sier kontorleder Therese Thowsen ved Vegtrafikksentralen Øst.

- Hvor omfattende er vanligvis juletrafikken?

- I dag vil vi nok få mer trafikk enn på en vanlig fredag, men samtidig kan ikke juleutfarten sammenlignes med påskeutfarten. Da er trafikken større, svarer Thowsen.

Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby opplyser at for NSB startet juleutfarten i går.

- Den travleste dagen blir dagen i dag, men fordi julaften er på mandag, har vi også to helgedager å frakte folk på, forteller han.

Til sammen setter NSB opp 20.000 ekstraseter på sine tog i jule- og nyttårshelgen.

Flyr hele helgen

Kommunikasjonssjef Siv Storm Thoresen i Nettbuss forventer «størst trøkk» på bussene i dag, men fordi mange av pendlerne har tatt fri, vil det bli nok av plass på de fleste bussavganger for etternølere som vil hjem til familien i jula.

Medierådgiver Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn forteller at de desidert travleste dagene for Norges største flyplass nå før jul, var gårsdagen og dagen i dag.

- Cirka 63.000 passasjerer vil reise gjennom Gardermoen i løpet av disse to dagene. Det blir vesentlig færre lørdag med rundt 25.000, og så tar det seg opp igjen søndag.

- Hvor mye er egentlig 63.000 passasjerer i løpet av to dager?

- Marginalt flere enn ellers en torsdag og fredag. Min teori er at fordi julaften faller på en mandag, har de reisende spredd reisene sine mer over tid enn hva som ellers er vanlig, svarer Andersen.

Flere kjepper i jula

Innledningen til juleutfarten fra Gardermoen ble for øvrig problematisk. Mange avganger ble kraftig forsinket i går på grunn av frosttåke som førte til ising på flyene. I tillegg måtte Norwegian la fly bli stående på bakken på grunn av tekniske problemer.

Også de resterende dagene fram mot julekvelden kan været skape problemer for en del av de mange juletrafikantene.

Statens vegvesen melder at fjellovergangene på E6 over Saltfjellet og Bjørnfjell stenger på ettermiddagen julaften. Andre fjelloverganger vil ha nattestengt i jule- og nyttårshelgen.

- Vi får håpe at været står oss bi, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Krevende for førerne

- Hvor farlig er dårlig julevær for bilistene?

- Vanligvis får dårlig vær større konsekvenser for framkommeligheten enn for sikkerheten. Men det er klart at varierende føreforhold, glatte veier eller mye snø, er krevende for bilførerne. Vi vet jo også at mange skal til fjells og tilbringe jula på hyttene sine. De bør legge inn litt ekstra kjøretid for sikkerhets skyld, slik at de slipper å gjøre dumme ting for å komme fram i tide, svarer Karlsen.

Han går inn i julefeiringen i spenning, og da ikke bare med tanke på hva som kan ligge under treet med hans navn på.

- Per i dag har vi 153 drepte i trafikken i år. Det er mange menneskeliv, men for hele fjoråret endte det med 168 omkomne i trafikken. Nå når vi er på oppløpssiden for året, er det derfor stor sannsynlighet for at vi vil se en positiv utvikling i ulykkestallene når regnskapet for 2012 skal gjøres opp, sier Karlsen.

Mer fra Dagsavisen