Innenriks

Hansson beskyldes for truende lederstil

Det er full krangel i MDG-toppen etter at Rasmus Hansson brukte makt for å få sin makker valgt. Selv fikk han 67 blanke stemmer.

– Det er ikke første gang han kommer med trusler for å få det som han vil, sier avtroppende talsperson Hilde Opoku etter at Miljøpartiets landsmøte klappet inn Rasmus Hanssons foretrukne kandidat.

MDG har en kvinnelig og en mannlig talsperson. Rett i forkant av ledervalget til kvinnelig talsperson på Miljøpartiets landsmøte lørdag, kom nåværende frontfigur og talsperson Rasmus Hansson med ultimatum om hvem som skal være hans ledermakker – dersom han skal fortsette å lede partiet.

Fra ordstyrerbordet på MDGs landsmøte ble det opplyst om at Hansson kom til å stille sin plass som MDG-talsperson til rådighet dersom valgkomiteens innstilling til kvinnelig talsperson, Une Aina Bastholm, ikke blir fulgt.

Og landsmøtet fulgte innstilling: Bastholm ble valgt med 142 stemmer, mens Lengali kun fikk 58 stemmer. Men landsmøtet straffet Hansson ved å gi ham 67 blanke stemmer. Det utgjør rundt en tredjedel av landsmøtet.

Les også: Drømmer om en grønn statsminister

Opoku: Hansson har trusler som arbeidsmetode

Avtroppende talsperson Hilde Opoku mener Hansson med å stille ultimatum truet partiet til å få det som han ville.

Hun sier også at Hansson har brukt trusler overfor partiet i lang tid for å få det som han vil:

– Jeg kan bekrefte at det er en vanlig arbeidsmetode for Rasmus Hansson. Jeg syns det er særdeles udemokratisk. Både å stille ultimatum og å komme med utidige henvendelser, sier Opoku til Vårt Land.

– I hvilke sammenhenger har han gjort det tidligere?

– Min erfaring er at det kan være i smått og stort. Enten er det med oss eller mot oss. Enten er det med oss eller mot oss, er gjennomgående, svarer Opoku.

Truet i lukkede rom

Opoku er sykmeldt og ikke tilstede på landsmøtet. I forkant av landsmøtet gikk hun ut med at hun har hatt store samarbeidsproblemer med Hansson, og er svært kritisk til hans lederstil.

Den avtroppende talspersonen sier hun ble overrasket over at Hansson denne gangen gikk såpass åpent ut med å presse partifolket. Hun sier hun har vært mer vant til at han er flink til å gjøre det i lukkede rom.

– Har det blitt benyttet trusler i prosessen med å nominere kandidat til kvinnelig talsperson?

– I forhold til kvinnelig talsperson har det vært sterke oppmodninger om å stemme på Une som er sendt ut. Men i andre sammenhenger har jeg opplevd Rasmus hardt mot hardt der det ikke hører hjemme.

Les også: En utfordrer fra grasrota

Lignende ultimatum tidligere

Overfor NTB opplyser kilder at Hansson har kommet med tilsvarende ultimatum overfor andre partiorganer også tidligere i prosessen.

Det er uro i deler av partiet for at det er i ferd med å bli for sentralstyrt og at Hansson har manglende forståelse for demokratiske prosesser.

Også overfor Vårt Land sier kilder plassert sentralt i partiet at prosessen som har ledet frem til valgkomiteens innstilling skal ha vært sterkt basert på føringer fra Hansson.

I intervju med Vårt Land sier Rasmus Hansson selv at han ikke enig i at ultimatumet hans var en trussel til landsmøtet om å få det som han vil.

– Jeg har gitt helt tydelig informasjon både skriftlig og muntlig både til landsstyret og til kandidat Hilde Lengali om dette i god tid før landsmøtet. Den informasjonen som ble gitt før valget var en bekreftelse på noe som ble gitt for lenge siden. Og i samsvar med MDGs vedtekster om at duoen skal velges sammen, så har valgkomiteen innstilt et lederpar, fordi det er viktig at vi er et godt samarbeidende lederpar. Det har jeg hele tiden forholdt meg til.

– Hilde Opoku sier at trusler er en vanlig arbeidsmetode fra din side. Hva sier du til det?

– Den type kommentarer har jeg ingen kommentar til.

– Men det er ganske grove beskyldninger?

– Da refererer jeg til at en meget stor majoritet valgte både meg og Une Aina Bastholm som ledere i partiet. Det er det som betyr noe for meg.

– Likevel stemte en av tre i landsmøtesalen blankt da de skulle stemme over ditt kandidatur?

– Det må jeg bare ta til etterretning og jobbe med. Og for det første høre hva folk mener skal forbedres. Og så skal vi forbedre det. Og så er det ikke sikkert at alle i salen hadde like grunner til å stemme som de stemte. Og forøvrig har salen og partiet til enhver tid hatt anledning til å stille benkeforslag mot meg.

– Mener du prosessen med å velge ny kvinnelig talsperson har vært demokratisk?

– Den har vært fullstendig til punkt og prikke i samsvar med vårt valgsystem og våre vedtekter, og basert på en meget grundig innstilling fra vår valgkomite. Og den innstillingen har både den kvinnelige talsperson Une og jeg forhold oss til i minste detalj.

vilde.blix.huseby@vl.no

Les også: Bastholm innstilt som MDG-leder

Mer fra Dagsavisen