Innenriks

Hanskene av i valgkampens tøffeste duell

To dager før teppefall prikker flere partiledere inn formtoppen. SV-leder Audun Lysbakken var suveren i valgkampens aller siste debatt på NRK. Høyre-leder Erna Solberg viste statskvinnetakter og Trine Skei Grande klarte å replassere Venstre som et sosialt og liberalt alternativ i norsk politikk.

Bilde 1 av 4

Vurdert av Marie Melgård, Sofie Prestegård og Irene Halvorsen

Siv Jensen: 3

Står fast ved å prioritere hjelp til nærområdene, men det er som Siv Jensen selv sier: «Alle vet hva Frp mener om dette». Man får en klar følelse av at det er hakk i plata. Og hun svarer over hode ikke på om hun står fast ved sitt råd til norske kommuner om å si nei til å ta imot flyktninger. Snodde seg godt unna et forsøk på å bli satt opp mot statsminister Erna Solberg, men ble kjempesvett da både Ap-leder Jonas Gahr Støre og programleder Atle Bjurstrøm gikk etter henne og forlangte svar på om hun fortsatt vil råde kommunene til å si nei til å ta imot flyktninger. Men Frp-lederen har roet ned retorikken i spørsmålet, selv om politikken synes å stå fast. Kontrer ganske godt angrepene fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om kommuneøkonomi og står fast i sitt kontante nei til eiendomsskatt.

Erna Solberg: 5

Ryddig og trygg i alle spørsmål hun blir utfordret på, uttrykker en ansvarlighet som vi tror appellerer bredt. Men litt overraskende at hun ikke har noen betryggende ord eller klare svar til det norske folk eller samarbeidspartiene med hensyn til hva justisminister Anders Anundsen (Frp) skal si når han møter sine europeiske kolleger mandag for å diskutere flyktningestrømmene. Er kraftig utfordret av støttepartiene KrF og Venstre for å øke antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot, men lar seg ikke presse til å si noe konkret om dette. Lover å komme tilbake til Stortinget med saken. Pinlig å bli tatt i faktafeil om flyktninger – det temaet som har preget denne valgkampen i aller størst grad. Kontrer glitrende Elisabeth Griegs appell om å gjøre mer – påpeker at den samme Grieg i løpet av kort tid nå har ment mye om lærlinger, arbeidsplasser og flyktninger, og Solberg inviterer Grieg inn i dugnaden. Kommer godt ut av duellen om kommunereformen, iallfall hvis man som velger tror henne på at dette i utgangspunktet ikke er den sentraliseringsreformen NHO har tatt til orde for.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Jonas Gahr Støre: 5

Litt trått i starten av debatten om flyktningene, ble avbrutt svært mye. Støre er skeptisk til å endre flyktningeavtalen i Stortinget nå når den nettopp har begynt å virke, men går rett i en klassisk systemforsvar-felle når han hevder at «det er viktig for flyktningene at det står et bredt flertall bak vedtaket om at de får komme». Absurd nok er det den viktigste opposisjonslederen som blir stående med svarteper i flyktningedebatten. Kommer meget sterkt tilbake i et angrep mot Siv Jensen, om hun fortsatt fraråder kommunene fra å ta imot flyktninger. Og får gitt svarteper tilbake til partiet som jo har satt seg på utsiden av dugnaden. Støre får debatten om eiendomsskatt til å handle om de nære ting, med en glimrende illustrasjon på hvor galt det kan gå når en gammel mann får 10 minutter til å dusje, faller i dusjen og vips er tida ute.

Rasmus Hansson: 2

Faller gjennom på mange vis, men klarer å vise fram enkeltsaker der Miljøpartiet de Grønne har tatt lokalt ansvar og initiativ, for eksempel til å ta imot flyktninger i Trondheim og på Svalbard. I duellen med Audun Lysbakken klarte ikke Hansson egentlig å tydeliggjøre visjonene til MdG. Og ved et par anledninger ble han tydelig irritert over å bli avkrevd svar av programlederne. Hansson kan framstå som en onkel på familiemiddag som skal fortelle alle hvordan norsk politikk egentlig er. En vidunderlig naiv sluttappell som oppsummert kan sammenfattes som at «dette handler om velferd og fred, og jobben starter hjemme, i kommunene og fylkene.»

Trygve Slagsvold Vedum: 3

Mye sterkere i dag og sulten på å vise fram Senterpartiet og seg selv. En av få som faktisk bidro til bedre dynamikk i debatten ved ikke hele tiden vente på tur. I kommuneduellen starter han med klassisk by-mot-land-argumentasjon, gjentar argumentene om at også små kommuner leverer svært gode tjenester. Men han klarer ikke å parere statsministerens svært gode retoriske poeng om at kommunestrukturen har vært den samme siden Beatles slo igjennom. Rart at Vedum ikke konfronterer statsministeren med at de mange reformene regjeringen er i gang med politireform, sykehus, høyskole- og universitetsreform, alle trekker i sentraliserende retning. Skal ha pluss for å trekke fram sammenslåingsstriden mellom Stavanger og Sandnes som eksempel på at identitet betyr veldig mye. Kaster seg inn i debatten om eiendomsskatt – og der får han plassert en ball i krysset bak Siv Jensen, som er ansvarlig for den svake kommuneøkonomien.

LES OGSÅ: Da Jonas gikk på en smell

Knut Arild Hareide: 3

Starter debatten med å gå rett i strupen på regjeringen, utfordrer statsminister og finansminister på hva regjeringen egentlig skal si når den møter i EU for å diskutere flyktningekatastrofen mandag. Hareide har gjort det svært godt i en lang rekke debatter denne valgkampen, men denne gangen var han en blekere utgave av seg selv. Da han fikk ordet, hadde han noen gode og planlagte stunt. Hareide har evnen til å bruke humor til å illustrere et sterkt politisk poeng, da sitter det. I dag ble det litt krampaktig.

Trine Skei Grande: 5

I kveld var Trine Skei Grande i kjempeform! Både i strupen på regjeringen og på opposisjonsleder Jonas Gahr Støre, og klarte å framstå som et klart, liberalt alternativ i flyktningepolitikken. Ble rørt til tårer av den syriske flyktningen Sherihan Issos historie. Grande var også sterk i debatten om eiendomsskatt, avfeier behovet for Aps reform og påpeker at en effektivisering av kommunen på bare 0,8 prosent sikrer en inntjening like stor som Aps eiendomsskatt. Trine er god på egen by, oslopolitikken kan hun. Grande var skolebyråd da skolenes verneombud var en av byens best kjente menn, og det var daglige demonstrasjoner i borggården. Det er en annen ro i osloskolen nå.

Audun Lysbakken: 5

Endelig viste Lysbakken hva han er god for: Står ikke lenger i skyggen av Støre og gjør det klart at han forventer at Ap stiller opp for en rausere politikk. Men det er ikke bare Ap SV-lederen kritiserte i går. Lysbakken fikk utrolig godt fram hvorfor SV valgte å stå utenfor flyktningeforliket i Stortinget – SV fryktet at forliket nettopp kunne ende opp med å sette en øvre grense for hvor mange Norge skal ta imot. Fikk betalt for sin reise til Hellas og kunne med betydelig troverdighet slå fast at han ikke hadde møtt en eneste flyktning som er opptatt av et bredt forlik i Stortinget. Knallgod på eiendomsskatt og på Høyres nærmest monomane kampanje mot denne. Eksempelet om at også han selv og SV har fått skremselspropaganda fra Høyre om at de kan få en stor regning, var et godt bilde. Men miljøduellen, der SV endelig skulle parkere MdG, kom ikke forskjellene tydelig fram. Det var kjedelig og pratete.

SISTE KOMMENTARER OM VALGET:

HEGE ULSTEIN: «Morna, Siv. Det er snart ikke folk flest igjen i dette landet»

SIGRID BONDE TUSVIK: Nordmenn. For et folk. For en gjeng. Bortsett fra noen. Drittsekkene!

ARNE STRAND: Den blåblå mindretallsregjeringen overlever ikke stortingsvalget i 2017.

Mer fra Dagsavisen